Slag om Woensdrecht: nieuwe klassieker moet de jeugd weer laten wielrennen - Omroep Brabant

Slag om Woensdrecht: nieuwe klassieker moet de jeugd weer laten wielrennen

28 oktober 2022 om 20:30 • Aangepast 8 november 2022 om 14:13
nl
Brabant krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe wielerklassieker. Op zondag 30 april wordt voor de eerste keer de Slag om Woensdrecht verreden, een eendaagse wedstrijd voor eltites, beloften en junioren. Koersdirecteur wordt Moreno Hofland, de oud-sprinter die eind vorig jaar vanwege gezondheidsredenen moest stoppen met professioneel wielrennen.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

De nieuwe klassieker, georganiseerd door de Brabantse Wal Wielerevents, zal bestaan uit een omloop van ongeveer 24 kilometer, met start en finish op de Scheldeweg in Hoogerheide.

"Door de coronatijd is het aantal jonge renners teruggelopen."

Een parcours met een oplopende aankomst waar volgend jaar februari ook het WK veldrijden wordt gehouden. En waar Mathieu van der Poel en Chantal Blaak in 2018 Nederlands nog kampioen werden. En juist dat is belangrijk voor de organisatoren van de Slag om Woensdrecht. Zij willen dat de West-Brabantse jeugd ook in de toekomst weer veelvuldig met wielerwedstrijden in aanraking komt. Zo blijft de interesse aanwezig en de aanwas op peil.

"Je ziet dat door de coronatijd het aantal jonge renners terug is gelopen", zegt de kersverse toernooidirecteur Moreno Hofland.

"Kinderen tussen de veertien en achttien hebben bijna drie jaar het spelletje niet kunnen spelen, want ze konden geen wedstrijden rijden of in ploegen trainen. Dan gaat hun interesse ergens anders heen en haken ze af. Dat moet weer anders en daar helpt deze nieuwe klassieker bij. We willen de komende jaren misschien best groeien, maar dit blijft het belangrijkste."

"Ik heb hier vroeger altijd veel getraind en het is hier prachtig."

"We hebben geluk dat de Slag om Woensdrecht een mooie plek heeft gekregen op de wielerkalender en dat de wedstrijd deel gaat uitmaken van de Schwalbe Topcompetitie", vervolgt Hofland. "Ik heb hier vroeger altijd veel getraind en het is hier prachtig. Het gaat een mooie wedstrijd worden."

Om de kinderen extra te stimuleren zal tussen elke passage van de eliteklassieker een dikkebandenrace gehouden worden voor de basisschooljeugd.

De naam van de nieuwe wielerklassieker verwijst naar de zware gevechten die in 1944 op het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn gehouden in de Woensdrechtse polders. Precies ook daar waar de wielrenners de strijd met elkaar aan. Het is ook een eerbetoon aan alle gesneuvelden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone