Geen 'Hugo-hokken', wel een kerncentrale. Hoe JA21 gestaag stijgt - Omroep Brabant

Geen 'Hugo-hokken', wel een kerncentrale. Hoe JA21 gestaag stijgt

30 oktober 2022 om 10:48 • Aangepast 8 november 2022 om 14:31
nl
Naast BBB kruipt JA21 ook flink omhoog in de peilingen. Met de Provinciale Statenverkiezingen in het verschiet, togen de kopstukken van de partij naar het Provinciehuis in Den Bosch. Aangehoord door zo'n 130 Brabantse leden -vol is vol- liep de partij de grootste crises van dit moment af. "We moeten harder met onze vuist op tafel slaan."
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

De delegatie is stevig. Joost Eerdmans (TK), Annabel Nanninga (EK), Michiel Hoogeveen(EP) en Willem Rutjens (PS) schuiven aan. Iedereen mag meedoen deze avond. Via je telefoon kan je antwoord geven op vragen met de Menti-meter. Zo wordt de kennis van het publiek getest over de onderwerpen die ter sprake komen. Na de schrik, (Nederlanders betalen ruim 2 keer zoveel voor gas als een gemiddeld EU-huishouden) komen de oplossingen: De gaskraan in Groningen weer open en gas en kolen niet in de ban.

Kernenergie
Dat de partij groot voorstander is van een of meerdere nieuwe kerncentrales in Nederland is geen geheim. Deze avond is een mooi moment om te testen of de Brabantse achterban daar net zo over denkt. Die willen die centrale wel, maar toch liever niet in hun eigen achtertuin. "Doe maar in Flevoland", roept een man in het publiek.

Ook de suggestie om de Amercentrale om te bouwen van biomassacentrale naar kleine kerncentrale kan niet meteen op veel steun rekenen. Als we via de Menti-meter leren dat de Amercentrale door de stook van biomassa wel 20 procent meer CO2 is gaan uitstoten, klinkt gemor. Misschien is die kerncentrale toch niet zo'n slecht idee.

Woningtekort
Volgens cijfers van de provincie komt Brabant volgens Willem Rutjens 30.000 woningen tekort. Daar komt jaarlijks een tekort van 13.000 woningen bij. Structurele oplossingen zijn er bijna niet. "In de wijk Brandevoort in Helmond wordt een wijk van de toekomt ontwikkeld", zegt Rutjens. "Een project van 860 miljoen, dat uiteindelijk 500 tijdelijke woningen oplevert. Deze 'hugo-hokken' (naar plannen van woonminister Hugo de Jonge) moeten we helemaal niet willen."

Eerdmans vult aan dat als 'Amsterdamse knotjes' graag op 30 vierkante meter willen wonen ze dat moeten doen, maar dat de tiny houses een doorn in het oog zijn. De zaal lacht. Ja21 komt met een eigen woonvisie, maar die is nu nog geheim. Al weten we al wel dat de bouw van een nieuwe stad in de Markerwaard een van de wensen is. "Niet overal groenstrookjes bebouwen, maar in een keer een hele stad", aldus Eerdmans. Wat we daar in Brabant aan hebben, blijft de vraag.

Asielbeleid
De ergernis over de achterblijvende woningbouw loopt zo naadloos over in een ander speerpunt van de partij: het asielbeleid. Annabel Nanninga noemt het 'een badkuip in een teiltje gieten'. Volgens JA21 kan Nederland de instroom gewoonweg niet aan en moeten internationale verdragen worden opengebroken om de instroom te beperken. Opvallend zijn de steken onder water naar de PVV en de vroegere moederschoot Forum voor Democratie. Want Ja21 wil wel een asielstop, maar dan een vriendelijke.

En bij alles waar we in Brabant, of in Nederland niet uitkomen heeft Ja21 Michiel Hoogeveen, Europarlementariër. Die pleit voor een reparatiewet voor onze Natura2000 gebieden. Dat minister Christianne van der Wal heeft gezegd dat we ons niet van die gebieden kunnen 'ontdoen' om zo de stikstofcrisis te bezweren, is volgens Hoogeveen niet waar. "We moeten eens wat harder met onze vuist op tafel slaan in Brussel. Opkomen voor het belang van Nederland."

Na twee en een half uur is het tijd voor de borrel. Alle aanwezigen blijven plakken. Voor chips, nootjes en worstenbrood. We hadden immers net via de Menti-meter geleerd dat de prijs van een worstenbroodje met maar liefst 20 procent is gestegen.

JA21 doet in maart voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. De partij wordt in december 2020 opgericht nadat drie leden zich afsplitsten van Forum voor Democratie. Joost Eerdmans in de Tweede Kamer, Nicki Pouw-Verwij in de eerste Kamer en Derk-Jan Eppink in Brussel. Willem Rutjens, voorman van FVD in Provinciale Staten volgt al snel. Hij maakt zijn termijn met nog twee oud-FVD'ers in de Staten vol als 'Groep Rutjens'. Na de komende verkiezingen zal Groep Rutjens officieel doorgaan als Ja21.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.