Kan Xavi Simons PSV 86 miljoen opleveren? 'Hij levert steeds'

5 november 2022 om 18:00 • Aangepast 14 november 2022 om 14:57
nl
Liefst 86 miljoen euro. Zoveel betaalde Barcelona in 2019 aan Ajax voor middenvelder Frenkie de Jong. Het was de meest lucratieve transfer ooit voor een Nederlandse voetbalclub. Met Xavi Simons (19) lijkt PSV op dit moment ook goud in handen te hebben. Hij onderscheidt zich bijna wekelijks in Eindhoven. Kan PSV op termijn een Frenkie de Jong-achtig transferbedrag tegemoet zien?
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Simons moest het bij topclub Paris Saint-Germain de afgelopen jaren doen met af en toe een wedstrijd of invalbeurt. Afgelopen zomer stapte hij over naar PSV en daar groeide hij snel uit tot basisspeler. Inmiddels scoorde hij in twaalf competitiewedstrijden acht keer en was hij goed voor drie assists.

"Als je ziet wat hij uit dat lichaam perst."

Simons maakt niet alleen in de competitie indruk. Ook in Europa blijft hij, ondanks zijn kleine gestalte, overeind. In de 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Arsenal blonk hij uit.

"Het is genieten", reageert Stan Valckx, ex-international en voormalig technisch directeur van PSV. "Xavi heeft nu een aantal wedstrijden echt laten zien dat hij veel in huis heeft. Dan vraag je je af of hij het ook tegen nog grotere ploegen zou kunnen. Tot nu toe moet ik zeggen: hij levert steeds. Qua fysiek is hij niet imponerend, maar als je ziet wat hij uit dat lichaam perst. Ook tegen Arsenal bleef hij keurig overeind. Dit zegt wat over zijn mentaliteit en zijn drang om zich te bewijzen."

"Je kan zien dat Xavi iets in zijn mars heeft."

Oud-manager Kees Ploegsma van PSV, die de afgelopen jaren als zaakwaarnemer actief was, vindt het nog wat te vroeg voor PSV om zich rijk te rekenen. "Je moet niet vergeten: Xavi heeft een aantal jaar niet op niveau gevoetbald", benadrukt hij. "Maar hij heeft wel bij grote clubs zoals Barcelona en PSG gezeten, dus goede trainingen gehad. Bij PSV speelt hij nu een aantal wedstrijden en je kan zien dat hij wat in zijn mars heeft. Maar voor deze bedragen... Je moet niet vergeten dat hij in de Nederlandse competitie speelt. Is hij geschikt vroor de Engelse, Franse of Spaanse competitie? Ik zou zeggen: laten we eerst de komende weken eens afwachten."

Sowieso is het van belang om meer ervaring op te doen, benadrukt Valckx. Voetballen in de Champions League en in Oranje. Daarnaast wijst de oud-verdediger erop dat er maar weinig clubs zijn die dit soort torenhoge bedragen kunnen betalen. "Maar ik denk wel dat Xavi de potentie heeft om deze stap te maken."

"Een ballerina, een kunstenaar op voetbalschoenen."

Sportmarketeer Bob van Oosterhout is een enorme fan van Xavi Simons. "Maar ik kijk ook naar hem als marketeer. Dit is een speler die kleur geeft aan een elftal. Een ballerina, een kunstenaar op voetbalschoenen. Die af en toe kan toveren met de bal en dat doet met een jongensachtige uitstraling. Hij is niet groot en heeft een heerlijke babyface. Dat bedoel ik positief. Want laten we eerlijk zijn: als Xavi 1,98 meter was geweest en een enorme stoppelbaard had gehad, kijk je toch anders tegen hem aan. Hij heeft verder een prachtige mimiek, een geweldige uitstraling. Ik denk dat hij een enorme aantrekkingskracht heeft op heel veel jonge kinderen, zeker ook meisjes. Dit is een voetballer voor wie je naar het stadion komt."

Tot nu toe is Hirving Lozano de speler die PSV het meest opleverde qua transferbedrag. Hij werd voor zo'n veertig miljoen verkocht aan het Italiaanse Napoli. "Ik denk dat het bedrag voor Xavi hoger zal zijn", vertelt Bob. "Mits hij zich zo blijft ontwikkelen."

Valckx vindt het, net zoals Kees Ploegsma, nog te vroeg om nu al een groot bedrag op het hoofd van Simons te plakken. "Ik denk dat we nog even moeten wachten om de vlag al uit te hangen. Hij heeft nog geen tegenslagen gehad. Maar ik denk dat aan de horizon wel iets moois verschijnt, ja."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!