Eindhovense danser Carlton breekt door in China: 'Ze schreeuwen je naam'

31 oktober 2022 om 16:59 • Aangepast 8 november 2022 om 15:26
nl
In China kan Eindhovenaar Carlton Marks Walden niet meer normaal over straat. Hij is daar na zijn deelname aan een dansprogramma een beroemdheid. “Street Dance China is het bekendste programma hier. Meer dan 500 miljoen mensen hebben het gezien.”
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Carlton doet zijn verhaal vanuit zijn hotel. Donderdag komt hij terug naar Nederland. Zijn avontuur in China duurde onverwachts zes maanden. “Ik had nooit verwacht dat ik een uitnodiging zou krijgen om naar China te komen.”
Het talent van de danser en choreograaf was in Nederland al bekend. In 2017 won hij Holland's Got Talent, met de Eindhovense dansgroep The Fire.

Via Instragram kreeg hij een uitnodiging voor het programma Street Dance China. Internationale dansers mochten ook meedoen. In april vertrok Carlton. Zijn dansstudio in Eindhoven liet achter zich.

"Mensen komen achter je aan rennen om foto’s van je te maken."

Het programma begint met tweehonderd deelnemers. Carlton maakt een verpletterende indruk. “Ik mag van geluk spreken dat ik het in de eerste ronde vrij goed heb gedaan. Ze werken met handdoeken hier. Als je een blauwe handdoek krijgt, ben je door naar de volgende ronde. Bij een rode handdoek zit je in de top 20 en als je een oranje handdoek krijgt, zit je in de top 10. Na de eerste ronde kreeg ik met mijn solo een oranje handdoek. Je moet keihard werken om iedere ronde in de show te blijven.”

De show verandert zijn leven. Op straat in China loopt hij nu met een mondkap en een zonnebril op. “Mensen komen achter je aan rennen om foto’s van je te maken. Ze schreeuwen je naam. Als ik buiten loop word ik al snel gevraagd om op de foto te gaan. Het is een heel ander publiek als het gaat om bekendheid en de fans die je hebt."

Het werd een intense periode met heel lange opnamedagen. Voor de internationale dansers was er een vertaler, maar Carlton moest zelf ook aan de slag met de taal. “Mijn Chinees is best goed, ze hebben me het een en ander geleerd. Mezelf voorstellen lukt goed. Ik kan aangeven dat ik uit Nederland kom en hoe oud ik ben. Maar het is een moeilijke taal.”

"Ik heb op het podium gestaan waar Beyoncé heeft gestaan."

Uiteindelijk haalde hij de finale. Hij viel op als coach. “Je kan het vergelijken met The Voice. Vier juryleden kiezen dansers om hun team te vormen. Dit keer hebben ze vier dansers uitgekozen om captain te worden. Ik werd een van die captains en mocht mijn eigen team samenstellen. Vijf van de acht dansers uit mijn team zijn in de finale gekomen.”

Zelf danste Carlton ook in de finale. Hij werd daar uiteindelijk achtste. “Ik heb op het podium gestaan waar Beyoncé, Chris Brown en Mariah Carey hebben gestaan. Ik ben enorm blij dat ik dit heb mogen doen.”

“Deze week vlieg ik terug. Eerst wil ik rust hebben want ik heb hard gewerkt de afgelopen periode. Weinig slaap gehad. En ik ga terug naar mijn dansschool.” Tegelijkertijd is zijn agenda alweer gevuld. “Ik heb hier in China al opdrachten staan. Als choreograaf in een nieuw tv-programma. Ze willen dat ik de shows in elkaar ga zetten voor de deelnemers.“

Uiteindelijk is zijn droom om naar Amerika te gaan. “Ik zie mijzelf daar wel werken voor een choreograaf. Om shows in elkaar te zetten voor heel bekende artiesten. Wie weet!”

Lees ook: Holland's Got Talent winnaars The Fire dromen van show met Beyoncé of Chris Brown

foto: Street Dance China
foto: Street Dance China

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!