Jongerenwerker Rino vreest niet voor gedwongen ontruiming van dagopvang

2 november 2022 om 20:00 • Aangepast 8 november 2022 om 15:37
nl
Het zijn spannende tijden voor Rino Driessen uit Bavel. De jongerenwerker krijgt vrijdag van de kantonrechter te horen of de gedwongen ontruiming van zijn stichting Ariba aan de Woestenbergseweg doorgaat of niet. Driessen ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet: "Ik denk dat ze niet in de onzin van de gemeente trappen en dat ik met de dagopvang mag blijven."
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Rino Driessen is lekker bezig met zijn 'tijgers', zoals hij zijn cliënten ook wel noemt. Ze zijn op de vroege morgen met de kettingzaag hout aan het zagen. Voor de kachel, want de self made jongerenwerker denkt dat hij ook komende winter nog wel in het pand aan de Woestenbergseweg zit.

"Als ze op het terrein starterswoningen willen bouwen, ben ik zo weg. Maar nu niet."

Driessen heeft al tijden met de gemeente Breda een conflict over het perceel in Bavel. Hij claimt dat hem is beloofd dat hij er mag werken en wonen tot er concrete plannen zijn voor de ontwikkeling van het terrein. De rechter oordeelde in mei anders en Driessen moest per 1 september het pand verlaten.

Die deed dat niet en een ontruimingsprocedure werd opgestart. Er was daarom twee weken geleden een nieuwe gang naar de rechter die -opmerkelijk genoeg- beide partijen nogmaals zeer uitgebreid hoorde. Daarbij kwam van de kant van Driessen weinig concreet aanvullend bewijs of nieuwe argumenten, maar ook de gemeente bleef wederom vaag over het bestemmingsplan. Het plan is tijdelijke woningen, maar hoe, wat en wanneer blijft onduidelijk.

Waar de kaarten eerder leken geschud, heeft Rino Driessen weer een kans dat zijn dagopvang voor jongeren met een licht verstandelijke beperking langer open mag blijven. Hij gelooft zelf stellig in een goede afloop.

"De gemeente schermt nu wel met tijdelijke woningen", zo zegt hij terwijl zijn cliënten de messen van de kettingzaag slijpen. "Maar ze hebben nog steeds geen concrete plannen hoor. Als ze op het terrein starterswoningen wil bouwen, ben ik zo vertrokken. Maar nu niet. Ik kan er nog best een tijdje zitten."

"Ze willen de boel platgooien en dan pas kijken wat ze er mee doen."

De jongerenwerker is bang dat het stuk grond lange tijd leeg blijft na een gedwongen vertrek. "De gemeente zei in de rechtszaal dat ze per direct wil ontruimen omdat ze asbestonderzoek moeten doen. Nou, iemand wegsturen voor zo'n onderzoek zou dan uniek zijn in Nederland. Dat kunnen ze gewoon doen terwijl ik er zit."

"Ik vraag me af wat ze nou moeten met een perceel van 1200 vierkante meter", vervolgt Driessen. "Want de boer naast mij heeft net een nieuw huurcontract getekend. Ze willen het bestemmingsplan wijzigen, maar daar is heel Bavel tegen. Nee, ze willen gewoon mijn thuis platgooien en daarna gaan ze pas kijken wat ze ermee doen."

De gemeente Breda reageert niet zolang de zaak onder de rechter is. Vrijdag doet de rechtbank uitspraak over de gedwongen ontruiming waartegen ook weer een hoger beroep mogelijk is.

Ondertussen gaan Rino en zijn jongens verder met het zagen van hout voor de winter. Niet het hout van de Canadese Eik die al tweehonderd jaar op het perceel staat. Want die zou weleens een volgend probleem voor de gemeente Breda kunnen worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!