Video

Schade van coronarellen nog nauwelijks op daders verhaald

1 november 2022 om 21:31 • Aangepast 8 november 2022 om 15:42
nl
Tot nu toe is nog maar 78.000 euro schade geïnd bij de daders van de coronarellen, die na de invoering van de avondklok in verschillende steden uitbraken. Zij moeten 260.000 euro schadevergoeding betalen, schrijft minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Ook in Eindhoven en Den Bosch draaide het uit op een of meerdaagse rellen. Daarbij werden op grote schaal vernielingen aangericht en winkels geplunderd.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De totale (verzekerde) schade die door de rellen zijn veroorzaakt, is door het Verbond van Verzekeraars op een miljoen euro geschat. In maart dit jaar meldde Yesilgöz dat de relschoppers ruim 551.000 euro schadevergoeding van de rechter moesten betalen. Daar was toen een krappe 37.000 euro van geïnd. Nu blijkt dat het totale bedrag aan opgelegde schadevergoeding aanzienlijk lager is, schrijft Yesilgöz. In de optelsom ervan was een fout gemaakt. Die is nu rechtgezet.

Alles op alles zetten
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zet alles op alles om zoveel mogelijk geld bij de daders te innen, schrijft de bewindsvrouw. Daarbij geeft ze aan dat in zijn algemeenheid na drie jaar zo'n zeventig procent van de schadevergoeding is geïnd en na tien jaar ruim tachtig procent.

Getroffen ondernemers die de schade niet via een verzekering of op een andere manier kregen vergoed, konden aanspraak maken op de speciale Regeling bedrijvenschade coronarellen. Aan 36 ondernemers is een krappe 230.000 euro aan schade vergoed.

'Daders moeten voor kosten opdraaien'
Bekeken wordt of deze bedragen alsnog op de daders kunnen worden verhaald. Dat is ingewikkeld, maar Yesilgöz vindt het belangrijk 'dat niet de overheid en dus de belastingbetaler maar de daders opdraaien voor de schade die zij hebben aangericht'.

Op 24 januari in 2021 stonden in Eindhoven enkele honderden relschoppers oog in oog met de Mobiele Eenheid. Een demonstratie liep uit op een veldslag bij het 18 Septemberplein en het station. In het station werd onder meer een Jumbo-filiaal vernield en leeggeroofd.

Primera
Ook in Den Bosch hadden relschoppers een dag later het op winkels gemunt. Zo werd de Primera van Maaike Neuféglise in de Visstraat geplunderd.

Eigenaresse Maaike Neuféglise deed haar verhaal bij Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!