De Beekse klok heeft de kuren en het kerkbestuur raakt van slag

2 november 2022 om 18:30 • Aangepast 9 november 2022 om 16:00
nl
"Het zit niet mee met de Beekse klok." Zo begint de bijdrage van de penningmeester van de parochie Heilige Maria Magdalena in Prinsenbeek aan de digitale nieuwsbrief. De klok in de toren van de kerk was de laatste maanden van het vorig jaar niet met zijn tijd meegegaan. Voor de Bekenaren was het toen de hele dag tien voor negen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Reparatie van het uurwerk zou flink in de papieren lopen. Via de 'offerschaal' werd in het dorp de benodigde 25.000 euro opgehaald en het uurwerk vervolgens opgelapt. Met het vernieuwen van het uurwerk, het elektronisch luiden van de klokken, ledverlichting op de wijzerplaten en het vergulden van de wijzerplaat was het opgehaalde bedrag al aardig opgesnoept.

"Driehonderd donateurs die voor niets geld hebben gegeven door de reparatie. Dat zou wel heel gênant zijn geweest."

De werkzaamheden werden deze zomervakantie afgerond, maar één week na de reparatie sloeg het noodlot weer toe. Aan een van de kanten van de toren bleef de klok opnieuw stilstaan. Dit keer op halfzeven.

Het zweet parelde op het voorhoofd van de penningmeester. Onderzoek leerde dat de aandrijfmotor aan de kant van de Markt een mankement had. Storingen vallen gelukkig onder de garantie. Binnen een paar weken moet de klok het van alle kanten weer doen.

Tot grote opluchting van de penningmeester. Het om vergiffenis vragen aan de hele parochie was hem bespaard gebleven. "Het hele dorp was in touw geweest met acties om geld in te zamelen. Zo'n driehonderd donateurs hadden dan voor niets geld gedoneerd om het uurwerk op te lappen. Dat zou heel gênant zijn geweest."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.