Vera is pleegmoeder van 3 kinderen: 'Een zware taak, maar ook een dierbare'

5 november 2022 om 08:00 • Aangepast 14 november 2022 om 15:02
nl
De 44-jarige Vera* is pleegmoeder van de drie kinderen (18, 10 en 3) van haar neef. Een zware taak, maar ook een dierbare. "Laatst vertelde een van de jongens dat hij bij ons veel had geleerd en rustiger was geworden. Toen ging mijn hart een beetje open. Ik probeer ze een thuisgevoel te geven."
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

In de week van de pleegzorg worden nieuwe gezinnen enthousiast gemaakt om pleegkinderen in huis te nemen. En dat is hard nodig, want er is een groot tekort aan pleeggezinnen.

Zo'n negenhonderd kinderen wachten op dit moment op een plek, bijna honderd van hen komen uit Brabant. Per jaar zijn 3500 nieuwe pleegouders nodig, maar het aantal aanmeldingen loopt jaarlijks achteruit.

Tot bijna twee jaar geleden hadden Vera, haar man en hun twee kinderen (22 en bijna 20) nog niets te maken pleegzorg. Aan die periode kwam een eind toen een neef uit Rotterdam en zijn gezin anderhalf jaar geleden te maken kregen met ruzies, overmatig alcoholgebruik en uiteindelijk een scheiding.

"Ik ben meteen naar Rotterdam gereden om ze op te halen."

"Mijn neef zat op het politiebureau en had met spoed hulp nodig. Ik dacht meteen aan zijn drie kinderen, stapte in de auto en ben naar Rotterdam gereden om ze op te halen."

Dat was nog niet zo eenvoudig. "Op het politiebureau werd gecheckt of ik de kinderen wel kende. Ze riepen meteen mijn naam toen ik binnenkwam, dus toen was het meteen duidelijk", zegt Vera.

"Sinds die tijd zijn de kinderen bij ons. De oudste is inmiddels 18 geworden en woont weer in Rotterdam. Met mijn neef gaat het goed, mogelijk wordt de scheiding snel uitgesproken, daarna gaan de kinderen weer terug."

"We gingen terug in de tijd. Dat was in het begin best lastig."

"Onze kinderen zijn al volwassenen", vertelt ze. "We gingen dus terug in de tijd. In het begin was dat best lastig. Mijn man en ik hebben het er samen over gehad. We zouden de kinderen opvangen zolang het kon en nodig was. Onze kinderen waren het daarmee eens", vertelt Vera.

Volgens Vera draaien de pleegkinderen lekker mee in haar gezin. "Je merkt dat ze zich thuis voelen. De jongste van 3 zit twee dagen per week op de opvang. De jongen van 10 zit op het basisonderwijs." Maar er zijn ook moeilijke momenten. "Het zijn nog kinderen. We voeden ze op zoals we dat bij onze kinderen hebben gedaan", vertelt Vera. "Uitleggen waarom iets wel of niet kan en afspraken maken."

Of ze ook andere pleegkinderen gaat opvangen, weet Vera nog niet. "Ik heb dit voor mijn neef gedaan, en over zo'n beslissing moet je goed nadenken. Er wordt veel van je gevraagd. Het is niet goed als kinderen terugvallen. Ik heb veel respect voor pleeggezinnen. Petje af."

* De echte naam van Vera is bekend bij de redactie.

Meer weten over of interesse in het pleegouderschap? Op 8 december is er een onlinebijeenkomst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!