Lucille Werner: een vrouw met een missie in de Tweede Kamer

4 november 2022 om 10:43 • Aangepast 14 november 2022 om 15:15
nl
Ruim anderhalf jaar zit ze nu in de Tweede Kamer voor het CDA: Lucille Werner uit Eindhoven. In het begin had ze het gevoel dat ze in een soort kermisattractie verzeild was geraakt, maar ze begint haar draai te vinden. Deze week kreeg ze steun van bijna de hele Tweede Kamer voor een voorstel om mensen met een handicap veel meer mee te laten doen in de samenleving. Het is een onderwerp dat haar na aan het hart ligt. Zondag vertelt ze in KRAAK over de 'Haagse kermis' en over haar missie.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Lucille Werner presenteerde talloze televisieprogramma's, maar er is er één waar ze nog dagelijks aan herinnerd wordt: Lingo. Het legendarisch spelprogramma dat ze tussen ongeveer 2005 en 2014 presenteerde. Ze was de enige televisiepresentator met een zichtbare lichamelijke handicap. Door zuurstofgebrek tijdens de geboorte loopt ze wat moeilijker.

'Ik werd klein gehouden'
In haar jeugd was dat een bepalende factor. 'Ik werd klein gehouden,' vertelde ze daar later over. Er werd niet veel van haar verwacht. Dat is nog steeds de brandstof voor de strijd die ze nu in de politiek voert.

Twee miljoen mensen in Nederland kampen met een vorm van een handicap en Lucille vindt dat die nog steeds 'klein gehouden worden', doordat er teveel belemmeringen zijn in de samenleving. "Er is een soort Johan Remkes nodig voor gehandicapten", zegt ze.

Verder in KRAAK
Rob Janssen moet sinds begin september vroeg z’n bed uit voor het ochtendprogramma dat hij presenteert bij NPO Radio3. En daar werpt hij zich op als de pleitbezorger voor carnaval. Want Hilversum moet opgeschud worden, vindt hij: "Carnaval is hét volksfeest van Nederland en hoort thuis in het rijtje met Kerst en Sinterklaas." Als ‘woordvoerder’ van Lamme Frans is hem dat wel toevertrouwd.

En voor iedereen boven de 50 én iedereen onder de 50 heeft uroloog Rob Schipper van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een boodschap: ‘De beste seks heb je boven je 50ste’. Maar zijn boek met die titel heeft ook een ondertitel: ‘maar daar moet je wel wat voor doen’.

KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden op Omroep Brabant en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!