Beruchte Woensel-aflevering van Probleemwijken krijgt vervolg op YouTube

4 november 2022 om 20:13 • Aangepast 14 november 2022 om 15:29
nl
Er zijn maar weinig tv-afleveringen zo berucht als de Woensel-West-aflevering van het omstreden SBS6-programma Probleemwijken (2005). En nu krijgt de serie een vervolg. Filmmaker Meije Dijkstra zag de gekste dingen en komt binnenkort met een eigen documentaire op YouTube. “Het zijn echte paradijsvogels.”
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In het oorspronkelijke programma ging SBS6 naar verschillende beruchte wijken in Nederland. De zender maakte van onder meer Woensel-West in Eindhoven en de Graafsewijk in Den Bosch een begrip, maar niet in de meest positieve zin. Het programma was erg omstreden, vooral nadat er na de aflevering over de Graafsewijk vier dagen lang rellen uitbraken in de wijk.

“Ik was benieuwd in hoeverre Woensel-West nog gezien kan worden als een probleemwijk."

Meije was dat niet ontgaan. “Als je kijkt naar de afleveringen van Probleemwijken staat die van Woensel-West misschien wel op nummer één”, legt hij uit. “Ik was benieuwd in hoeverre Woensel-West nog gezien kan worden als een probleemwijk. Eerder deed ik hetzelfde in Assen, dat ook een aflevering had gekregen in Probleemwijken.”

Maar wat trof hij nou eigenlijk aan? “Nou, een wijk die geen probleemwijk meer is”, vertelt Meije. “Er is nog wel een harde kern van mensen die er toen in 2005 ook al woonden. En het mooie is, die vinden het ook wel jammer dat de wijk zo veranderd is. Wat ook zo is, mede door de inspanning van de gemeente Eindhoven."

Toch bleek er genoeg te filmen. Althans, het is niet enkel Woensel-West dat de moeite van het filmen waard is. Volgens Meije is zijn documentaire daarom eigenlijk een ode aan heel Eindhoven.

"De stukjes die ze niet konden waarderen heb ik eruit geknipt."

“Kijk, het gaat hier om paradijsvogels. Om mensen die compleet zichzelf zijn voor de camera. Ik hou van mensen die niet dichtklappen als ik ze film. Dat type mensen vind je heel veel in Eindhoven. Het is een industriestad en dus gaat het niet alleen om Woensel-West. Dit type mensen vind je in meer buurten.”

Een ode dus. Dat kun je van de uitzending uit 2005 niet echt zeggen. SBS6 bracht elk naar detail van de wijk in beeld. Is hij bang dat zijn beelden voor dezelfde ophef gaan zorgen als de SBS6-beelden 18 jaar geleden?

“Nee. Er zit nuance in mijn docu. En ik heb bovendien de beelden laten zien aan alle hoofdpersonen. De stukjes die zij niet konden waarderen, heb ik eruit geknipt. SBS6 heeft niet om die instemming gevraagd. Ik kan de mensen dus geruststellen, het wordt gewoon een mooi beeld van de wijk Woensel.”

De serie begint op 10 november op VKMag. Daarna is de ook te zien op YouTube.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!