Een Romeinse hoofdweg door Altena: het bewijs brokkelt verder af

11 november 2022 om 11:47 • Aangepast 18 november 2022 om 15:25
nl
Liep er lang geleden een belangrijke Romeinse (hoofd)weg door het gebied dat we nu kennen als de regio Altena? Kees van Maastrigt (82) van de Archeologische Vereniging Altena probeert al decennialang een antwoord te vinden op die vraag.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

"Mijn boek De zilveren eeuw van de Romeinen in Altena verschijnt binnenkort en gaat over die mogelijke Romeinse hoofdweg in Altena", aldus Van Maastrigt. "In die tijd was er namelijk volop bewoning in dit gebied. Dat blijkt uit de vele bodemvondsten, waaronder de vondst in 2012 van twaalf urnen met daarin resten van gecremeerde mensen in Veen."

Speculaties van een Romeinse hoofdweg dwars door de huidige regio Altena zijn er al lang, héél lang. "Er zijn heel veel aannames dat er zo'n hoofdweg heeft gelopen", vertelt Van Maastrigt. "Aannames én speculaties die door velen zijn overgenomen en daardoor het karakter van waarheid hebben gekregen."

"Natuurlijk waren er ook (Romeinse) wegen in die tijd in de regio Altena, maar dat waren vooral plaatselijke of lokale wegen. Ik heb geen enkel concreet bewijs gevonden dat er een hoofdweg liep door de regio. Niemand heeft tot nu toe hét bewijs gevonden, ik geloof er niet meer in", vertelt Van Maastrigt, die voor zijn boek bergen met literatuur en documenten heeft doorgespit.

"Er is geen enkel bewijs van een hoofdweg die dwars door het gebied liep."

De conclusie van Van Maastrigt staat haaks op de bevindingen van de amateurarcheoloog H. Voogd uit het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij beschreef zelfs het vermoedelijke tracé van een Romeinse Marsweg door het gebied. "De bevestiging hiervan werd verkregen door het vinden van een Romeinse dakpan te Aalburg met stempel van het eerste legioen, gewijd aan Minerva met de toevoeging Antonini", aldus een publicatie uit die jaren. "Het tracé van deze weg is in westelijke richting niet verder dan even voorbij Dussen te reconstrueren."

De 'Altenaweg' staat niet op de historische Peutingerkaart
De 'Altenaweg' staat niet op de historische Peutingerkaart

"Het is mooi denkwerk, maar er is geen enkel bewijs van een hoofdweg die dwars door het gebied liep", herhaalt Van Maastrigt. Bewijzen van nederzettingen en Romeinse bewoning in het gebied zijn er echter wel volop. "In 2013 werd in Drongelen nog een bronzen beeldje van de god Mercurius gevonden, een altaarbeeldje waarvan er maar drie in Nederland gevonden zijn. Ondanks dat er in de regio Altena veel gevonden is uit de Romeinse tijd, tellen wij landelijk niet mee", vertelt Van Maastrigt, die daar behoorlijk ontstemd over is.

"Geen wóórd over Altena, het wordt niet eens genoemd."

"In het hele handboek over archeologie komt het woord Altena niet eens voor, en dat is héél vervelend", vindt Van Maastrigt, die er nog een voorbeeld bijhaalt. "In het boek De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen van Tom Buijtendorp, dat in 2021 verscheen, geen woord over Altena. Het wordt niet eens genoemd, altijd worden wij vergeten. Gezien alle bodemvondsten zéér onterecht. Vandaar dat ik als 'protest' mijn boek De zilveren eeuw van de Romeinen in Altena, heb genoemd. Ze waren hier óók."

Twaalf urnen en een grafveld werden in 2012 gevonden in Veen
Twaalf urnen en een grafveld werden in 2012 gevonden in Veen

Hans van Tilborg van Archeo-Altena bevestigt de conclusie van Kees van Maastrigt. "Zeer zeker zijn er Romeinen geweest, daar zijn volop en tastbare bewijzen van. In de buurt van Genderen hebben we veel Romeinse scherven gevonden op een locatie waar waarschijnlijk een versterkte boerderij heeft gestaan, een soort vesting. Een Romeinse begraafplaats in Veen, waar in 2012 een urnenvondst werd gedaan. In Heesbeen is een stuk gevonden van een gouden Romeinse haarnaald. En dit is slechts een kleine opsomming van de vele tastbare bewijzen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!