Video

Roel is op plekken geweest waar eigenlijk geen mens mag komen

13 november 2022 om 08:29 • Aangepast 14 november 2022 om 08:56
nl
Brabants Landschap bestaat negentig jaar en trakteert daarom op een app met de mooiste wandelingen door onze provincie. Presentator en natuurliefhebber pur sang Roel Diepstraten laat in de Omroep Brabant televisieserie 'Op Pad' zien om welke wonderschone plekjes en routes het gaat en waar je de app vindt. En hij kwam op plekken waar normaal gesproken geen mens mag komen. De eerste van de zeven afleveringen is op 15 november om kwart over vijf te zien.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Wie denkt dat een door de wol geverfde kenner van het Brabantse landschap als Roel Diepstraten niet meer is te verrassen: echt wel. Voor de opnames van dit bijzondere derde seizoen van Op Pad kwam zelfs hij op voor hem nieuwe, onbekende plekken.

“Het meest bijzonder was misschien wel de natuurbrug bij Spinsterberg-Leenderheide. Daar mag normaal gesproken geen mens komen, maar ik mocht er met beheerder Fons van den Hout een kijkje nemen en opnames maken. We zagen zowaar een salamander oversteken toen we er waren. En al mag je als wandelaar niet óp de brug, je kunt er wel op afstand dieren proberen te spotten.”

Roel met Fons van den Hout op de natuurbrug
Roel met Fons van den Hout op de natuurbrug
“Ze kunnen als geen ander uitleggen wat er achter de schermen allemaal gebeurt en waarom”

Anders dan in de twee voorgaande seizoenen van Op Pad, komen deze keer ook natuurbeheerders aan het woord. Roel: “Ze kunnen als geen ander uitleggen wat er ‘achter de schermen’ allemaal gebeurt om ons Brabantse landschap mooi en op peil te houden. En vooral hoe en waarom ze doen wat ze doen.” Een goede zaak vindt Roel, omdat door die uitleg het belang van natuurbeheer in een context wordt geplaatst.

Zo is hij in een van de afleveringen op pad met kuddebeheerster Marit Hidding van de Stichting Taurus. Taurus zet paarden en runderen in voor natuurbeheer en natuurbegrazing. “We waren met haar op Keent waar ze een aantal taurossen heeft lopen, prachtige beesten. Ze legt niet alleen uit hoe ze haar kudde beheert, maar ook waarom die grote grazers zo belangrijk zijn."

Roel met kuddebeheerster Marit Hidding
Roel met kuddebeheerster Marit Hidding

Waardoor je misschien toch met andere ogen naar deze hippies onder de grote grazers kijkt, wil Roel maar zeggen. "Het is een voorbeeldje van wat Op Pad te bieden heeft, maar echt, er is zo veel moois te zien in Brabant.” Hij hoopt dat de serie mensen net dat duwtje in de rug geeft om zelf aan de wandel te gaan. Met de nieuwe app van Brabants Landschap moet dat nog aanlokkelijker worden. Dus hup, aan die wandelschoenen!

“Je hoeft voor de wandelapp alleen maar naar de site van Brabants Landschap te gaan”

“In de app vind je alle routes uit onze televisieserie en je maakt de wandelingen die wij hebben gemaakt. Je leest waar je moet starten, hoeveel kilometer de route is, hoe je moet lopen en wat je zoal tegenkomt. Het werkt heel simpel: je typt op je telefoon de link https://www.brabantslandschap.nl/op-pad-app in, klikt erop en de rest wijst zich vanzelf”, legt Roel uit. Elke zondag komt de link naar de wandeling online bij Omroep Brabant.

Op Padmet Roel Diepstraten is vanaf 15 november elke dinsdag om kwart over vijf te zien bij Omroep Brabant en wordt daarna ieder uur herhaald. Je vindt Omroep Brabant op Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) of op KPN-kanaal 507.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!