Video

Manfred Jongenelis gaat Pierre Kartner missen: 'Hij was een echte vriend'

12 november 2022 om 09:00 • Aangepast 14 november 2022 om 11:49
nl
Muziekproducer Manfred Jongenelis uit Etten-Leur kende Pierre Kartner al jaren. Hij maakte niet alleen liedjes met hem, ze hadden ook een bijzondere band die uitgroeide tot een echte vriendschap.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Met een lach op zijn gezicht kijkt muziekproducer Manfred Jongenelis in zijn studio in Etten-Leur beelden terug van een clip die hij opnam met Pierre Kartner. "Dit was een van de laatste keren dat ik Pierre zag. Met zijn bolhoedje op."

De clip is van John de Bever, die een cover van het nummer ‘Het kleine café aan de haven’ opnam. Kartner mocht een rolletje spelen in die clip, net als Jongenelis zelf. "Ik kijk hier met warme gevoelens op terug. We kunnen het helaas nooit meer overdoen, maar dit hebben we toch maar."

Toch is er ook wel wat melancholiek. "Ik voel het wel van binnen. Hij komt nooit meer naar mijn studio, hij komt nooit meer een liedje maken."

"Pierre was er altijd voor mij, als mens en als vriend."

Jongenelis kan het overlijden van Kartner nog bijna niet bevatten. "Ik las het nieuws op de site van Omroep Brabant. Ik wilde het eerst niet geloven. Maar toen kwam het ene na het andere bericht en besefte ik dat het helaas wel waar moest zijn."

Over de vraag wat de mooiste herinnering aan Pierre Kartner is, moet Jongenelis even goed nadenken. "Ik heb zoveel mooie dingen met hem gedaan. We hebben samen mooie liedjes opgenomen. En een carnavalsliedje waarvoor we heel veel figuranten hadden opgetrommeld. Daar kijk ik met heel veel plezier op terug. Maar het allerbelangrijkste is dat hij er altijd voor me was als mens en als vriend."

Dat Kartner een echte vriend was, bleek wel toen in 2004 het dochtertje van Jongenelis overleed. "Toen Esmeralda stierf was hij een van de weinige artiesten die mij belde om te vragen hoe het met mij ging. Hij was binnen tien minuten bij mij. Pierre was echt een mens, het draaide bij hem niet alleen om de muziek."

"Als iemand een standbeeld verdient dan is hij het wel."

Volgens Jongenelis trok Kartner zich de laatste jaren steeds meer terug. "Hij voelde zich volgens mij teleurgesteld. Zijn liedjes werden niet meer de successen van vroeger. Maar hij was ook heel erg trots op zichzelf, op wat hij bereikt had."

Uit een glazen vitrinekast haalt Jongenelis een bronzen beeldje, de beeltenis van Pierre Kartner. Trots vertelt hij: "Dit heb ik ooit van Pierre gekregen uit vriendschap. Er zij er maar een paar van gemaakt, heel speciaal."

Jongenelis zou graag willen dat er ergens een groot standbeeld voor Pierre Kartner wordt opgericht. "Ik weet niet of dat gaat lukken. Maar als iemand een standbeeld verdient dan is hij het wel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.