Eindelijk weer eens een rustige intocht van Sinterklaas in Eindhoven

12 november 2022 om 16:20 • Aangepast 14 november 2022 om 08:10
nl
Na jaren met protesten voor en tegen zwarte piet is de Sint zaterdagmiddag vrolijk ontvangen in Eindhoven. Kinderen stonden vol verwachting te kijken. Hun vaders en moeders waren blij met een intocht zonder gedoe. “We hebben hier echt naar uitgekeken. Zó fijn dat het weer kan!”
Profielfoto van Lois VerkooijenProfielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lois Verkooijen & Lola Zopfi

De sfeer op het 18 Septemberplein in Eindhoven was erg goed. De Sint had de zon meegenomen uit Spanje. "Fijn om de intocht te vieren met zo'n zonnetje", zegt een meneer.

De helpers van Sinterklaas zijn er dit jaar in allerlei kleuren. Pieten met vegen en glitterpieten hupsten rond de Sint en gaven de kinderen uiteraard het bijbehorende lekkers.

Gespannen gezichten
Voor de kinderen was het spannend of de Sint de intocht wel zou halen. De aflevering van het sinterklaasjournaal van afgelopen donderdag zorgde voor veel onrust. De kijkers zagen dat de stoomboot waarmee de sint aan moest komen gezonken is. Maar gelukkig komt de sint uiteindelijk veilig aan op het 18 Septemberplein. "Ik hoop dat ik cadeautjes krijg!", roept een meisje in een felgekleurd pietenpak. "Ik vind het heel gezellig hier."

Een stukje verderop staat een vader samen met zijn zoontje te dansen. " Het is voor mij net zo spannend als voor de kinderen", lacht hij. Ook Jeroen Dijsselbloem, de nieuwe burgemeester van Eindhoven, vond de aankomst van de Goedheiligman spannend. "Hartstikke spannend, het is de eerste keer dat ik Sinterklaas mag ontvangen."

Geen demonstraties
Op het plein zijn geen demonstraties gehouden en ook in de stad bleef het rustig. Dit stond in contrast met de eerdere intochten in Eindhoven. In 2018 waren verschillende demonstrantgroepen aanwezig. De intocht liep destijds uit de hand toen voorstanders van Zwarte Piet met tegenstanders op de vuist wilden. Tegen acht relschoppers eiste justitie toen een celstraf en taakstraffen tot 140 uur.

Ook in 2019 gooiden demonstranten roet in het eten. Hooligans kwamen ook toen af op de demonstratie die de organisatie Kick Out Zwarte Piet had aangekondigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!