Video

Kinderen onwel op crèche, school en opvang ook dinsdag nog dicht

14 november 2022 om 12:36 • Aangepast 15 november 2022 om 13:54
nl
Op kinderopvang Trema in Nieuwendijk zijn maandagochtend twee kinderen en vier personeelsleden ziek geworden. In het gebouw hing volgens de directeur een chemische, bedompte lucht.

"Toen de kinderen om half negen binnen kwamen was het warm in de ruimte. Al snel kregen twee kinderen hoofdpijn en ze werden minder fit", vertelt directeur Arnold van Ooijen. "Later op de ochtend kregen ook vier medewerkers keelpijn en hoofdpijn."

Er kwamen twee ambulances naar de school om de kinderen en begeleiders na te kijken en de brandweer deed onderzoek. Zowel de kinderopvang als de naastgelegen basisschool werden ontruimd. Ouders werd verzocht om hun kinderen uit voorzorg op te halen. Als dat niet kon, werden de kinderen opgevangen in het dorpshuis.

"Mijn zoontje heeft alleen de ambulances, brandweer en politie-auto's gezien, maar dat vindt hij mooi."

Een van de ouders vertelt dat het wel even schrikken was toen ze opgebeld werd om haar zoontje Jason te komen ophalen. "Wel heftig als je dat te horen krijgt. Ik zat zelf ook op school in Breda, dus ik kon niet direct weg. Maar we kregen van de juffrouw een bericht dat ze veilig buiten waren, dus ik hoefde niet te haasten", aldus Megan.

De jongste kinderen waren volgens de directeur aangedaan door de ontruiming. Het zoontje van Megan heeft er zelf niets van gemerkt. "Hij had net gym, dus dat kwam eigenlijk wel mooi uit", vertelt zijn moeder. "Hij heeft alleen de ambulances, brandweer en politie-auto's gezien, maar dat vindt hij mooi. Nu lekker naar huis en dan horen we wel of ze morgen weer naar school mogen."

"Je hebt toch met kinderen te maken. Dan staat de veiligheid en gezondheid voorop."

De twee kinderen die onwel werden zijn inmiddels naar huis en hebben volgens de directeur nergens last meer van. De personeelsleden worden nog even gemonitord in het dorpshuis. "We zitten pas sinds kort in dit nieuwe gebouw, dus als je dit hoort schrik je wel. Maar onze BHV'ers hebben actief gehandeld," zegt Ooijen. "Je hebt toch met kinderen te maken en dan staan de veiligheid en gezondheid voorop."

Er wordt nog onderzocht waar de stank vandaan kwam. Volgens de directeur wijzen de tests vooralsnog niet uit dat er een schadelijke geur in de opvang hangt. Dinsdagochtend blijven de school en de opvang nog dicht. "We hopen dat er dan een rapport is en dat de kust veilig blijkt te zijn. Dan kunnen we met extra ventilatie weer gezond verder", aldus de directeur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!