'Van Eerd komt nooit meer terug als topman bij Jumbo', denkt crisisexpert

16 november 2022 om 15:37 • Aangepast 23 november 2022 om 13:31
nl
Het is niet waarschijnlijk dat Frits van Eerd ooit nog terugkeert als topman van Jumbo. Volgens Charles Huijskens, gespecialiseerd in crisiscommunicatie in het bedrijfsleven, gaat zijn rechtszaak nog jaren duren en keert hij daarna niet meer terug. “Het is goed dat de hele kluwen van belangen nu eens wordt aangepakt.”
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

In de podcast Hoge Bomen van BNR is Huijskens heel duidelijk over de situatie: “Bij het familiebedrijf Jumbo was topman Frits van Eerd de grote kracht, maar ook het grootste risico. Alles liep er door elkaar, zijn dure hobby’s, sponsoring en het werk voor het supermarktconcern. Het was een grote kluwen van belangen geworden. Het leek wel dat alles wat voor hem belangrijk was ook belangrijk was voor Jumbo.”

Frits van Eerd is nu al bijna twee maanden niet meer de grote baas bij Jumbo. Sinds de inval in zijn huis in Heeswijk-Dinther, eind september vanwege witwaspraktijken, is hij niet meer op kantoor geweest en worden zijn taken waargenomen door Ton van Veen. Het onderzoek van de FIOD is nog in volle gang en onlangs werd bekend dat in de kluis van Van Eerd honderdduizenden euro’s waren gevonden.

"Als de FIOD invalt en je zit vijf dagen vast, kun je geen dag langer aanblijven."

“Van Eerd komt niet meer op het bedrijf”, weet Huijskens. “Als de FIOD invalt en je zit vijf dagen vast, kun je geen dag langer aanblijven en ook niet meer komen. Hij zit nu thuis en concentreert zich op zijn eigen verdediging, zoals dat zo netjes wordt genoemd.”

Huijskens, die werkte voor grote concerns als ABN Amro, Ahold en EasyJet en ooit verslaggever was voor de Telegraaf en de NOS, weet als geen ander wat er gebeurt als er ineens een topman van een bedrijf wegvalt. “Als een belangrijke man wegvalt, valt er een gat en iedereen is in de war. Het eerste wat moet gebeuren is dat de belangen van het bedrijf voorgaan op de belangen van degene die weg moet. De Raad van Commissarissen moet dat meteen besluiten.”

Inmiddels is al een stuk van de kluwen bij Jumbo, zoals Huijskens die noemt, ontward. Frits van Eerd maakt geen gebruik meer van de advocaat die al jaren aan Jumbo verbonden is, maar heeft nu een eigen advocaat. Ook werkt Jumbo-adviseur Jeroen Sparrow niet meer voor Frits van Eerd.

Volgens Huijskens komt Van Eerd niet meer terug als grote baas bij Jumbo. “Deze zaak kan nog jaren duren en zo lang is hij in ieder geval uit de roulatie. Kijk maar eens naar vergelijkbare zaken in Nederland. En als de zaak dan eindelijk is afgerond, is het niet voorstelbaar dat hij nog terugkeert.”

"Frits van Eerd werd niet aangepakt."

“Bij veel bedrijven is de grote kracht van de topman ook gelijk de achilleshiel. Dat was jaren geleden ook zo bij Van der Valk”, weet Huijskens. “Veertien familieleden werden opgepakt voor fraude. Daarna heeft de jongere generatie gezegd dat dat het beste was wat hen ooit is overkomen. Het was een familieclan zonder goed toezicht. Er moest een breuk worden gemaakt met het verleden.”

Die parallel trekt Huijskens door naar Jumbo. Volgens hem had de Raad van Commissarissen al veel eerder wat moeten doen aan de belangenverstrengeling in het bedrijf. “Ze hebben dat te lang niet goed gedaan: te dicht erop, niet kritisch. Frits van Eerd werd niet aangepakt. Die kliek om een topman van een familiebedrijf, daar moet een keer een punt achter.”

Charles Huijskens in 2009 toen hij als woordvoerder optrad na het faillissment van DSB. (Foto: ANP)
Charles Huijskens in 2009 toen hij als woordvoerder optrad na het faillissment van DSB. (Foto: ANP)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!