Hoge nood? Dan moet je niet in Laarbeek zijn

18 november 2022 om 06:00 • Aangepast 21 november 2022 om 08:20
nl
Als je moet, dan moet je. Maar wie hoge nood heeft tijdens het winkelen, moet niet in gemeente Laarbeek zijn. Die gemeente is de minst toiletvriendelijke gemeente van Brabant. Landelijk staat ze op de gedeelde laatste plaats met slechts nul punten.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Brabanders met hoge nood zijn het beste af in Vught. Ook Roosendaal en Waalwijk staan in de top 3. Ze krijgen een 7 als eindcijfer.

De ranglijst is samengesteld op basis van verschillende criteria, waarbij overal punten te verdienen waren. Het gaat dan onder meer om het aantal inwoners per plaats per wc, de toegankelijkheid (zo krijgen urinoirs minder punten dan zittoiletten), de spreiding van de wc's over de gemeente en hoeveel openbare toiletten er echt open zijn.

Het is een lijst van de Maag Lever Darm Stichting. Zij maakt elk jaar een rangschikking van de gemeenten waar je het beste kunt wonen of winkelen als je een openbaar toilet nodig hebt.

"Het beperkt mensen als ze willen winkelen."

"Eén op de drie mensen zegt dat een tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder meer het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan", zegt Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting.

Brabantse koploper Vught staat landelijk op de zesde plaats. Vorig jaar stond de gemeente niet eens in de top 10. De uitverkiezing dit jaar heeft Vught volgens Thonon te danken aan stappen die gezet zijn om gemeentelijke toiletten open te stellen.

"De toiletten lijken wel verdwenen."

Vorig jaar stond de gemeente Landerd nog op nummer 1. Maar sinds de fusie afgelopen jaar met Uden tot de gemeente Maashorst, heeft er een keldering plaatsgevonden op 'toiletgebied'. Maashorst staat op een een-na-laatste plek in Brabant en ook landelijk gaat het niet best: slechts vier gemeenten doen het slechter. "Helaas lijken alle toiletten van deze gemeente na de fusie verdwenen te zijn", aldus Thonon.

De top 5
1. Vught
2. Roosendaal
3. Waalwijk
4. Land van Cuijk
5. Heeze-Leende

De flop 5
1. Laarbeek
2. Maashorst
3. Waalre
4. Drimmelen
5. Boekel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!