Hoge energieprijzen zorgen voor onzekerheid bij ijsbanen, maar besparen kan
Veel tijdelijke ijsbanen zijn sinds een aantal jaar overdekt, zodat de kou binnenblijft en koelers minder hard hoeven te koelen. Maar met de energieprijzen van deze winter is alleen overdekken niet meer voldoende, ontdekten ze ook in Bergen op Zoom.
"We twijfelden even of het wel door kon gaan."
“De stijging van de prijzen afgelopen tijd waren wel even slikken”, vertelt Roels. “In een maand of vier stegen de prijzen zo erg dat we twijfelden of het wel door kon gaan.”
De organisatie installeerde een nieuwe, energiezuinige koeler en ze isoleerden de leidingen onder de ijsbaan. Ze maakten de ruimte onder de ijsbaan dicht, zodat de vaak warmere wind niet onder de baan door kan. Hierdoor blijft de baan beter koud en is minder energie nodig om hem bevroren te houden. Inmiddels besparen ze tussen de dertig en veertig procent op de energiekosten.
Tot slot zal het ijs minder dik zijn dan voorgaande jaren. Zo'n twee centimeter minder, wijst Jos aan. Want ook minder ijs betekent minder koelen, en dat scheelt in de portemonnee.
Of het alle ijsbanen lukt om de energiekosten terug te dringen is niet zeker. Dat hangt er vanaf of de verschillende organisaties dit soort vernieuwingen kunnen betalen.
Daarnaast verschillen de energiecontracten en daarmee de prijs van de energie per locatie. Als er dit jaar of volgend jaar een nieuw contract moet komen, kan het zijn dat er alsnog ijsbanen zijn die het hoofd niet boven water kunnen houden.
Het Winterparadijs in Den Bosch liet in oktober al weten dat hun evenement met ijsbaan niet doorgaat. Onder meer vanwege de inflatie en de hoge energiekosten.