Siem (10) helpt zijn zieke buren waar hij maar kan, dat verdient een lintje

23 november 2022 om 19:00 • Aangepast 1 december 2022 om 14:14
nl
Siem van Bergen uit Lithoijen is pas 10 jaar oud, maar werkt al jaren hard op het paardenbedrijf van zijn buren. Zelf kunnen ze dat niet meer en daarom helpt Siem hen elke dag. Maar hij zorgt ook voor buurman Lambert die long covid heeft. Om hem te bedanken kreeg de jonge mantelzorger deze week een kinderlintje.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Voor en na schooltijd gaat Siem elke dag naar zijn buren om te werken. Van het voeren van de paarden en kippen tot het schoonvegen van de stal en het gras maaien. Hij doet het allemaal. “Ik vind het hartstikke leuk om te doen en mijn buren hebben mijn hulp hard nodig”, zegt Siem terwijl hij zijn werkoverall en schoenen aantrekt.

Al van jongs af aan is Siem kind aan huis bij Bettie en Lambert. “Vroeger mocht ik mee op de tractor en mocht ik met hun paarden knuffelen. Dat vond ik altijd heel leuk", zegt hij. “Toen ik 4 was, hielp ik al met het vegen van de stal. Doordat ik vaak kwam helpen en kijken, leerde ik steeds meer."

En nu rijdt hij als 10-jarige helemaal zelf op de tractor om hooibalen naar de paarden te brengen. “Dat mocht heel lang niet, maar nu kan het niet anders”, zegt Siem met een glimlach.

“Het is bijzonder dat ik dit allemaal voor hen doe.”

Vorig jaar december kregen zijn buren namelijk allebei corona. Buurman Lambert werd zo ziek dat hij nog steeds zuurstofflessen nodig heeft. Daardoor kan zelf niet meer werken in zijn paardenbedrijf. Siem besloot meteen zijn buren nóg meer te helpen. “Ik dacht er niet over na, dat deed ik gewoon”, zegt Siem.

Naast boer is Siem ook mantelzorger. Hij verwisselt de zuurstofflessen die Lambert nodig heeft en gaat mee naar het ziekenhuis. Ook probeert hij af en toe voetje voor voetje met Lambert te wandelen. Ook helpt hij buurvrouw Bettie die hartpatiënt is. Ze doen samen boodschappen, zodat Siem de zware tassen kan tillen. “Voor mij is het heel normaal, maar ik merk soms wel dat het bijzonder is dat ik dit allemaal voor hen doe.”

“Ik wil later als loonwerker meer boeren helpen.”

Tijd voor voetbal en om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes heeft hij nog genoeg. “Hij wilde eerst zijn voetbal opgeven, zodat hij ons ook op zaterdag kon helpen,” zegt buurvrouw Bettie, “maar dat mocht van ons niet. Wij vinden het heel lief dat hij ons zoveel helpt, maar hij moet ook zelf leuke dingen blijven doen. Een betere buurjongen kunnen wij ons niet wensen.”

Siem is van plan de komende jaren zijn buren te blijven helpen. “Zo lang ze mijn hulp nodig hebben, blijf ik hier werken. En ik wil later loonwerker worden, zodat ik meer boeren kan helpen.”

“Ik ben heel blij dat mensen het waarderen wat ik doe.”

Siem kreeg maandag een SP kinderlintje. “Ik werd door mijn buurvrouw meegelokt naar het gemeentehuis in Oss. Ze zei dat ze haar rijbewijs moest verlengen. Daar werd ik verrast door de burgemeester”, vertelt Siem. “Ik had nog nooit van het lintje gehoord, maar ik ben heel blij dat mensen waarderen wat ik doe.”

Siem (10) kreeg een SP kinderlintje omdat hij zijn buren helpt bij hun paardenbedrijf (foto: Megan Hanegraaf).
Siem (10) kreeg een SP kinderlintje omdat hij zijn buren helpt bij hun paardenbedrijf (foto: Megan Hanegraaf).
Buurman Lambert en Siem kletsen altijd samen als Siem klaar is met werken (foto: Megan Hanegraaf).
Buurman Lambert en Siem kletsen altijd samen als Siem klaar is met werken (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!