Michelle (27) runt de beste friettent van Brabant en dit is haar geheim

23 november 2022 om 21:47 • Aangepast 1 december 2022 om 14:19
nl
Apetrots neemt de 27-jarige Michelle van Ginneken woensdagavond in haar frietkraam in Oosteind bestellingen op. Haar zaak ‘t Houts frituurtje is uitgeroepen tot de beste van Brabant. En dat is volgens de klanten dik verdiend. “Mensen uit ’s Gravenmoer komen zelfs hier naartoe, terwijl ze daar twee friettenten hebben”, vertelt een man.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Terwijl het personeel de bak boven de frituurpannen vult, maakt Michelle de Variantjes klaar. Ze rijgt minisnacks op een spies en ondertussen staan de eerste klanten al op het plein. Sommigen hebben hun stem uitgebracht op de friettent, anderen horen voor het eerst dat ze bij de beste friettent van Brabant in de rij staan.

"We gebruiken het vaste frituurvet van vroeger en dat geeft toch iets meer smaak."

“De friet is krokant, vers gebakken en ze doen het met veel liefde”, vertelt een man die samen met een collega friet komt halen. Hij werkt in het verzekeringskantoor naast de kraam en maakt er samen met zijn collega iedere week een uitje van. “Ze spreken je hier vriendelijk aan en het is altijd gezellig.”

Michelle staat doordeweeks met haar kraam in Oosterhout en Oosteind. In het weekend bakt ze friet in haar woonplaats Den Hout. Maar wat is nu haar geheim? “Ik denk dat het onze aardappel is die vers van de boer komt en iedere nacht op onze manier gesneden wordt. We gebruiken ook het vaste frituurvet van vroeger en dat geeft toch iets meer smaak. Die combinatie is denk ik de beste voor de mensen.”

Ook haar moeder werkt in de frietkraam, maar het is geen familiebedrijf. “Ze heeft het helemaal zelf gedaan”, vertelt Miranda van Ginneken trots. Michelle richtte de kraam zeven jaar geleden zelf op en haar moeder kwam bij haar in dienst. “Ik werkte vroeger ook in een snackbar en het contact met de klanten vond ik heel leuk", vertelt Michelle. Ze volgde de horeca-opleiding en daarna ging het snel. “We lieten onze eigen wagen bouwen en nu zijn we al twee keer uitgeroepen tot beste friettent.”

"Als je rond etenstijd komt is het hartstikke druk."

Terwijl de telefoon rinkelt en een van de medewerkers een bestelling opneemt, komt er een oudere dame aan. Ook zij gaat iedere woensdag langs de kraam en doet haar vaste bestelling: een frikandel en een kinderfrietje. “Ik kom altijd heel vroeg, want als je rond etenstijd komt is het hartstikke druk. Hier in het dorp hebben we verder niets, dus we zijn hier heel blij mee”, lacht ze.

De onderneemster mag de prijs op 23 januari in ontvangst nemen tijdens de uitreiking van de Nederlandse Horeca Prijzen. Daarmee laten ze onder andere De Frietheuvel in Den Bosch (2e plaats), Friet van Riet in Breda (3e), De Frietbergh in Tilburg (4e) en Het Friethuys in Oss (5e) achter zich.

Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.