Honderden OneLove-armbanden in Europarlement dankzij Toine Manders

24 november 2022 om 09:21 • Aangepast 25 november 2022 om 09:08
nl
Dankzij Europarlementariër Toine Manders uit Asten draagt het hele Europarlement in Straatsburg deze donderdag een OneLove-aanvoerdersband. Donderdagmorgen worden er zo’n 500 bezorgd bij het Europarlement.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Nu de FIFA de aanvoerders van de landen op het WK in Qatar heeft verboden zo’n band te dragen, heeft Manders een actie bedacht: honderden OneLove-banden voor het Europarlement.

“Ik hoorde op de radio van het verbod”, vertelt Manders vanuit Straatsburg. “Ik heb direct de KNVB gebeld en het is geregeld dat er zo’n 500 banden naar het parlement komen. Er lagen er een paar honderd in Zeist en ze hebben er nog meer laten maken.”

Gele kaart
Virgil van Dijk zou de band, een symbool tegen elke vorm van discriminatie, dragen tijdens de eerste WK-wedstrijd tegen Senegal. Maar op het laatste moment heeft de FIFA besloten om captains die de band willen dragen te bestraffen met een gele kaart. De KNVB besloot daarom om af te zien van de actie.

Een speciale koerier brengt de banden donderdagmorgen naar Straatsburg. “Om 12 uur wordt er gestemd over een motie over Qatar en de mensenrechten. Voor die stemming krijgt ieder parlementslid zo’n band uitgereikt.”

Manders verwacht niet dat iedereen mee zal doen. “Dat hou je toch. Maar ik verwacht dat er zeker 200 tot 300 parlementariërs mee zullen doen.”

Leden van het Europees Parlement dragen de band (foto: CDA).
Leden van het Europees Parlement dragen de band (foto: CDA).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!