Black Friday: 'De kans dat je achteraf spijt krijgt, is enorm'

24 november 2022 om 19:00 • Aangepast 25 november 2022 om 10:44
nl
Vrijdag is het weer Black Friday. Al een paar dagen lang vliegen de aanbiedingen je om de oren en veel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om naar de winkel te gaan of online een koopje te scoren. Toch kun je dat beter niet doen, waarschuwt budgetcoach Gerard Heintjes uit Breda. “Want de kans dat je achteraf spijt krijgt, is enorm."
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Black Friday was een aantal jaar geleden alleen nog in Amerika groot, maar inmiddels kunnen we ook hier niet meer om de koopgekte heen. Sommige mensen komen er hun bed niet voor uit, maar anderen gooien hun hele winkelmandje vol zodra er met korting wordt gestrooid. En daarin schuilt volgens Heintjes een gevaar.

“Als je er een nachtje over slaapt, waaien de meeste wensen over."

“Mensen worden tijdens Black Friday verleid om iets te kopen wat ze niet nodig hebben of niet kunnen betalen”, legt hij uit. “Het lijkt altijd heel mooi, maar als je er een nachtje over slaapt, waaien de meeste wensen over. Die tijd gunnen we onszelf niet omdat het nu of nooit is. En dan krijg je miskopen.”

Heintjes raadt aan om alleen op pad te gaan als je iets al minstens twee maanden op je verlanglijstje hebt staan. “Dingen die je dus echt nodig hebt of al heel lang wilt”, zegt hij. “Zorg ervoor dat je hebt opgeschreven wat het toen kostte. Als het nu dan ook echt voordeliger is, kan Black Friday een hele leuke zijn.”

“Kleding komt sowieso een keer in de uitverkoop."

Maar zelfs dan moet je nog voorzichtig zijn, benadrukt de budgetcoach. “Kleding komt sowieso een keer in de uitverkoop. Als je wacht tot het eind van het seizoen kom je regelmatig kortingen van zeventig procent tegen. Maar bij computers en elektronica is Black Friday vaak wel voordelig. Maar je moet het natuurlijk wel echt nodig hebben.”

Er is ondertussen ook een tegenbeweging. Steeds meer bedrijven willen de Black Friday-gekte omzeilen om verspilling tegen te gaan. Sommige pakken het daarom vrijdag anders aan:

  • Dille & Kamille maakt er een 'Green Friday' van. Medewerkers uit Eindhoven, Den Bosch, Breda en Tilburg gaan vrijwilligerswerk doen in de natuur en de winkels blijven dicht.
  • Ook Matrasatelier in Son houdt de deuren dicht. Een deel van de medewerkers brengt de dag door in woonzorgcentrum Berkenstaete. Ze willen ouderen daar een leuke dag bezorgen.
  • Het Rode Kruis in Breda houdt zaterdag een duurzame actie waarbij je korting krijgt op kleding als je zelf twee kledingstukken inlevert.
  • En in plaats van spullen te verkopen, stimuleert IKEA juist om gebruikte spullen terug te brengen tijdens 'Bring Back Friday'. Je krijgt dan tot de helft van het aankoopbedrag terug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!