Politiehond Deya bevalt van 18 (!) pups: ‘De paniek sloeg toe’ - Omroep Brabant

Politiehond Deya bevalt van 18 (!) pups: ‘De paniek sloeg toe’

26 november 2022 om 16:19 • Aangepast 5 december 2022 om 08:52
nl
Chantal van Dartel uit Eindhoven en haar man wisten niet wat ze zagen toen hun hond Deya vrijdagnacht aan het bevallen was. Ze hadden zich voorbereid op een véél kleiner nestje, maar er kwamen er maar liefst achttien. “Volgens de dierenarts is dit heel uitzonderlijk. Dit maken ze niet vaak mee”, vertelt baasje Chantal.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Zij en haar man trainen politiehonden en hebben zelf ook een Mechelse herder in huis. Het leek ze leuk om voor één keer ook met hun eigen hond een nestje pups te fokken. “Meestal krijgt zo’n hond acht tot tien puppy’s, dus de paniek sloeg me wel toe toen er steeds weer een bij kwam”, zegt Chantal

Drie puppy’s werden op een natuurlijke manier geboren. De vijftien andere pups moesten met een keizersnede worden gehaald. “De hond kon het gewoon niet aan”, gaat Chantal verder. “Ze bleven maar komen. Zelfs toen de dierenarts de baarmoeder al aan het schoonmaken was, voelde ze er nog eentje zitten. Uiteindelijk lag de couveuse helemaal vol met piepende hondjes.”

"We moeten de wekker weer gaan zetten, want iedere vier uur moeten de hondjes gevoed worden."

Omdat Deya zelf nog te zwak is om voor al haar kinderen te zorgen, staan Chantal en haar man voor een zware taak. “We moeten de wekker weer gaan zetten, want iedere vier uur moeten we de hondjes voeden met de fles. Daar zijn we al gauw een halfuur mee bezig. En moeder zelf moet ook extra gevoed worden, want ze is echt mager geworden. Dus dat wordt flink kramen de komende tijd.”

Het is afwachten of de puppy’s allemaal blijven leven. Maar boeven in Brabant kunnen zich schrap zetten voor de komst van een heleboel nieuwe speurders. Zodra de hondjes bij moeder Deya weg mogen, krijgen ze nieuwe baasjes die ze gaan opleiden tot politiehond.

Chantal en haar man met Deya en de puppy's (foto: Omroep Brabant).
Chantal en haar man met Deya en de puppy's (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone