De allermooiste onderwaterfoto's van Nederland komen uit Geertruidenberg

27 november 2022 om 15:59 • Aangepast 5 december 2022 om 09:26
nl
René Weterings uit Geertruidenberg laat zien dat je niet naar het buitenland hoeft voor bijzondere vissen. Hij won het Nederlands kampioenschap onderwaterfotografie met foto's van het onderwaterleven in Zeeland. Voor de vier ingezonden foto's kreeg hij één keer goud en drie keer zilver. Trots vertelt de meesterfotograaf hoe hij de foto's heeft gemaakt.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door
De kreeft die René fotografeerde. Foto: René Weterings
De kreeft die René fotografeerde. Foto: René Weterings

Kalme kreeft (zilver)
"De kreeft die met zijn twee kraaloogjes in de camera kijkt, fotografeerde ik in het Grevelingenmeer op zo'n vijf a zes meter diepte. Daar is het donker en dus moet je aan de slag met extra flitsers. Gelukkig bleef hij goed stilzitten. Ik kon er dus lekker bij blijven om hem in de perfecte positie te fotograferen en het licht goed te krijgen. Voor deze ene foto ben ik ruim dertig minuten bezig geweest."

Nederlands' grootste kwal in de Oosterschelde. Foto: René Weterings
Nederlands' grootste kwal in de Oosterschelde. Foto: René Weterings

De bloemkoolkwal (zilver)
"Deze bijzondere kwal wordt ook wel een zeepaddenstoel genoemd en is de grootste kwal van Nederland. Hij kan wel zestig centimeter groot worden. Ik kwam hier toevallig voorbijzwemmen op de wedstrijddag. Prachtig toch? Die zon in de verte en die sierlijke houding van de kwal."

Het zeewierlandschap. Foto: René Weterings
Het zeewierlandschap. Foto: René Weterings

Het wierlandschap (zilver)
"Voor deze foto hoefde ik niet diep het Grevelingenmeer in. Op nog geen meter diepte, misschien zelfs maar een halve meter - waar je dus ook gewoon zou kunnen snorkelen - maakte ik deze foto. Ik kwam dit tegen en ik dacht, dit is nou typisch duiken of snorkelen in Zeeland, met de zon die mooi in het water valt en de visjes op de achtergrond."

De Gehoornde Slijmvis. Foto: René Weterings
De Gehoornde Slijmvis. Foto: René Weterings

Visportret (Goud)
"Op acht meter diepte van de Oosterschelde vond ik van de zomer deze bijzondere vis: de Gehoornde Slijmvis. Die leeft in oesterschelpen en blijft op dezelfde plek. Zo wist ik op de wedstrijddag waar ik hem kon vinden. Hij raakte snel aan mij gewend, dus ik kon net zo lang foto's maken tot ik het juiste beeld had."

Lees ook: Een uur lang wachten op een guitig visje voor een prijswinnende onderwaterfoto

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!