Van Pieckplaatjes tot Spookslotrelikwieën: Efteling krijgt tentoonstelling

1 december 2022 om 15:48 • Aangepast 2 december 2022 om 14:32
nl
Het 70e verjaardagsfeestje van de Efteling mag dan voorbij zijn, toch pakt het Noordbrabants Museum komend voorjaar nog eens flink uit met een primeur. In het museum is dan voor het eerst een tentoonstelling te zien over het park.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Wie straks een bezoekje brengt aan de expositie, kan volgens het museum een ware reis door de tijd verwachten. “Het begint met een terugblik vol tekeningen en verhalen over het ontstaan van het Sprookjesbos, dat ooit is opgericht om het barre bestaan van arme Brabantse gezinnen op te vrolijken. Alle grote mijlpalen die het park daarna hebben gemaakt tot wat het nu is, komen aan bod”, valt te lezen op de website.

En zo zullen er straks honderden voorwerpen te zien zijn in Den Bosch. Van originele tekeningen van Anton Pieck en de eerste spiegel van Sneeuwwitje tot pas recent verwijderde stukken uit het gesloopte Spookslot.

Mini-documentaires
Daarnaast zijn verschillende Eftelingmedewerkers de afgelopen tijd gevolgd voor mini-documentaires. Zo zien we straks een ontwerper aan het werk en neemt een decorateur je mee naar wat verborgen pareltjes uit attractie Symbolica.

Maar het zijn niet alleen de sprookjes die voorbijkomen. De tentoonstelling werpt ook een blik op de verhouding van de magische Efteling met de realiteit van de wereld eromheen. Denk aan discussies over de vorig jaar verwijderde Monsieur Cannibale. Óf de moeizame uitbreidingsplannen en de frustraties daarover bij omwonenden.

De tentoonstelling is te zien van 4 maart tot en met 21 mei. Voor het zo ver is, vraagt het Noordbrabants Museum nog wel om hulp. “Iedereen heeft wel een herinnering aan de muzikale paddenstoelen. Stuur daarom jouw paddenstoelfoto in en misschien zie je hem straks terug op een grote fotowand met nostalgische foto's van toen en nu!”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!