Oorlogsfotograaf Teun Voeten waarschuwt voor opmars 'drug van de duivel' - Omroep Brabant

Oorlogsfotograaf Teun Voeten waarschuwt voor opmars 'drug van de duivel'

2 december 2022 om 14:23 • Aangepast 5 december 2022 om 08:08
nl
Twee jaar lang deed fotograaf Teun Voeten uit Boxtel onderzoek naar de meest destructieve harddrug die nu op de markt is: chrystal meth. Hij schreef er het boek 'Drug van de Duivel' over. Een verontrustend boek over een vernietigend middel dat de wereld verovert. Zondag vertelt de fotograaf er over in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Ook in Brabant worden steeds vaker drugslabs gevonden waar chrystal meth wordt gemaakt. Teun woont nu in Antwerpen, ziet hoe daar de criminaliteit om zich heen grijpt en verbaast zich over het Nederlandse drugsbeleid.

Als oorlogsfotograaf heeft hij de hele wereld bereisd. Hij woonde maandenlang in een tunnel met een groep daklozen in New York. Ook was Teun wekenlang vermist in Sierra Leone, op de vlucht voor gedeserteerde soldaten, kreeg hij een kogel in zijn been en werd hij met een mes aangevallen door vluchtelingen in Calais.

Teun dook in de keiharde drugscriminaliteit van Mexico en bracht verslaafden in beeld op een manier die je nooit meer vergeet. Een paar maanden crystal meth gebruiken en er blijft weinig van je over. Teun is niet alleen fotograaf, maar ook is cultureel antropoloog en hij wilde altijd weten waar al die ellende toch vandaan komt.

Hij deed daarom diepgravend onderzoek en promoveerde een paar jaar geleden op de Mexicaanse drugsoorlog waarin al tienduizenden mensen zijn gesneuveld. Hij weet dus waar hij het over heeft als hij zegt dat in Nederland hetzelfde zou kunnen gebeuren.

Hij verbaast zich daarom over de tolerante mentaliteit in Nederland ten opzichte van drugs. "Drugs in Nederland zijn volkomen normaal, het is één grote snoepwinkel". Tegelijkertijd hebben Nederlanders altijd het idee dat ze het beter doen dan andere landen. Teun noemt Nederland 'een narcostaat met een superioriteitscomplex'.

Verder in KRAAK
Directeur Bart Berden van het Elisabethziekenhuis in Tilburg over het zorginfarct waar hij al jaren voor waarschuwt. Zijn boodschap nu is verontrustender: het infarct is volop aan de gang, de zorg loopt vast.

En Carla Kentgens is culinair recensent van de Brabantse dagbladen. Ze heeft de afgelopen jaren al honderden restaurants besproken. Het is niet dat ze geen kritiek geeft, maar die verpakt ze mild, en als het even kan eindigt ze positief.

De talkshow KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald op Omroep Brabant. Het programma is ook online terug te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.