Hooikoortspatiënten opgelet: ‘Kans dat je snotterend aan je kerstdiner zit' - Omroep Brabant

Hooikoortspatiënten opgelet: ‘Kans dat je snotterend aan je kerstdiner zit'

2 december 2022 om 20:00 • Aangepast 12 december 2022 om 15:19
nl
We konden tot diep in de herfst nog op het terras zitten en daar hebben de meesten van genoten, maar hooikoortspatiënten moeten dat deze kerst waarschijnlijk bekopen met een snotneus. Door het milde herfstweer staan de hazelaar en de els al eerder in bloei, waardoor er aankomende weken al pollen in de lucht kunnen rondzweven.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“De natuur ligt dik een maand voor”, vertelt hooikoortsspecialist Mieke Koenders van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Waar hazelaars en elzen normaal gesproken pas in januari of februari gaan groeien, is dat nu al het geval. Er zitten al veel katjes aan de bomen. Deze katjes kunnen de komende tijd open gaan staan en pollen afgeven aan de lucht.”

Als het deze maand alsnog heel koud wordt, kunnen de knoppen kapotvriezen. Maar Koenders verwacht dat er de komende weken juist alleen maar meer pollen in de lucht komen. “Ze voorspellen geen warme december, maar ook niet heel veel vrieskou. Als het -10 wordt, vriezen ze wel kapot. Maar een matige vorst moet heel lang aanhouden, wil dat gebeuren.”

"Het hooikoortsseizoen schuift eigenlijk op."

Mensen die allergisch zijn voor de pollen van die bomen kunnen rond de kerstdagen dus last krijgen. Dat zagen we de afgelopen jaren ook al gebeuren en komt door het veranderde klimaat. “Planten die eerder gaan bloeien zijn ook eerder klaar, dus het is niet zo dat je er langer last van hebt”, stelt Koenders gerust. “Het hooikoortsseizoen schuift eigenlijk op.”

Als je nou wilt voorkomen dat je snotterend aan het kerstdiner zit, heeft Koenders nog wat tips:

  • Hou ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.
  • Smeer vaseline rondom je ogen en neus, zo wordt het stuifmeel deels opgevangen. Je zou ook een zonnebril op kunnen zetten, maar dat is in deze tijd van het jaar misschien een beetje vreemd.
  • En begin zodra je klachten krijgt meteen met medicijnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.