Kou zorgt voor topdrukte bij verwarmingsmonteurs: 'Geen contract is pech'

2 december 2022 om 19:16 • Aangepast 12 december 2022 om 09:35
nl
Met het ijskoude weekend voor de deur staat de verwarming in veel huizen langer aan. CV-ketels krijgen het daardoor flink te verduren. Dat merken ook de verwarmingsmonteurs. Door de toename van storingen en de personeelstekorten waarmee veel installatiebedrijven kampen, werken ze zich een slag in de rondte. En opgelet voor huiseigenaren die geen onderhoudscontract hebben: het risico is groot dat je bij ketelstoringen deze winter langere tijd in de kou zit.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"Bij storingen helpen we eerst onze vaste klanten. De anderen komen dan onderaan de lijst te staan", zegt Jolande Kruijssen van De Groot Service in Tilburg. "We hebben het nu al keidruk. We nemen geen nieuwe klanten meer aan."

Het Tilburgse bedrijf is geen uitzondering. Installatiebedrijf Feenstra uit Roosendaal laat weten dat ze aan handen en voeten gebonden zijn. "We kampen met personeelstekort. Mensen die geen onderhoudscontract hebben, kunnen we helaas niet helpen. Dat zal ongetwijfeld tot problemen gaan leiden."

"We hebben het nu al erg druk."

Dat is ook de verwachting van Sankomij in Veldhoven. Het bedrijf werkt in de regio Den Bosch, Venlo en Weert. "Wij hebben standaard twee monteurs voor onze storingsdienst. Als het de spuigaten uitloopt, kunnen we nog twee extra monteurs inzetten. Op zich moet dat voldoende zijn om alle problemen op te lossen." Ook bij dit bedrijf gaan de klanten met een onderhoudscontract voor.

"Het is te vergelijken met het ANWB-lidmaatschap. Sta je met pech langs de weg en je bent lid dan krijg je meteen hulp. In het andere geval heb je dubbele pech en moet je eerst lid worden", legt Jolande Kruijssen van De Groot Service uit. "We hebben het nu al erg druk. Bovendien beloven we de mensen met een contract dat we binnen 24-uur de storing verhelpen. Daar moeten we wel aan voldoen."

"We hopen dat mensen niet zelf gaan experimenteren."

Het bedrijf heeft vijftien servicemonteurs rijden in de regio Eindhoven, Tilburg en Breda. "Natuurlijk heb ik wel medelijden met mensen die we helaas niet kunnen helpen. We hopen wel dat mensen niet zelf gaan experimenteren aan de cv-ketel. Hooguit bijvullen of resetten en verder overal vanaf blijven."

Harm de Haas van De Haas in Waalwijk wil graag iedereen helpen. Maar ook zijn agenda staat vol met afspraken. "Ik kan het zo druk maken als ik wil. In totaal werken we met drie mensen. Wij hebben ook contracten met onze klanten. Die kunnen erop rekenen dat ze als eerste aan de beurt komen. Anderen trekken aan het kortste eind."

Gelukkig kun je storingen ook zoveel mogelijk beperken. Zo voorkom je volgens de experts problemen aan de cv-ketel:

  • Vul de cv-installatie regelmatig bij
  • Ontlucht regelmatig de verwarmingingsplaten
  • Controleer regelmatig de batterij van de thermostaat
  • Controleer of uw cv-ketel stroom krijgt
  • Gebruik de resetknop bij een storing
  • Noteer een eventuele storingscode en bel met je cv-monteur

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.