Bryan heeft met Brabantse Maatjes eenzaamheid afgeschud: 'Ik haatte kerst'

21 december 2022 om 20:00 • Aangepast 22 december 2022 om 15:34
nl
Kerst is een tijd van gezellig samenzijn, maar wat als je die feestdagen alleen moet doorbrengen? De Tilburgse Bryan ‘vierde’ de kerstdagen zeven jaar in zijn eentje aan de keukentafel. Nu brengt hij jongeren bij elkaar die op zoek zijn naar meer persoonlijk contact.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

De kerstdagen waren niet bepaald om naar uit te kijken, herinnert Bryan Vreijsen (30) zich. “Dat gaf echt een rotgevoel. Collega’s die van alles plannen en jij staat aan de zijlijn. Keer op keer.”

Zijn ‘kerstdiner’ bestelde hij bij Thuisbezorgd. En de vroege avonden liepen over in diepe nachten met gamen. De truc om achter het beeldscherm de kerst te negeren, slaagde nooit helemaal. Op sociale media schoten kiekjes voorbij van gezinnen en vriendengroepen, samen aan tafel. “Het maakte me jaloers als ik zag hoe gezellig anderen het hadden. Dan voelde ik me extra alleen. Ik haatte kerst op een gegeven moment. Blij als het allemaal voorbij was.”

“Ik heb nu een mooie vriendengroep waarmee ik de feestdagen vier.”

Hij plaatste een noodkreet op Twitter. Die werd gehoord, want Bryan bleek niet de enige eenzame jongere. Hierdoor gesterkt begon hij een Facebookgroep: Brabant Maatjes. Voor en door eenzame jongeren. Een platform om te ontmoeten. “Ik heb sinds drie jaar nu zelf een mooie vriendengroep, een club met wie ik nu de feestdagen vier.”

Bryan kijkt verder dan zichzelf. Via de Facebookpagina zet hij activiteiten op voor eenzame jongeren. Ja, ook kerstborrels. “Ik gun anderen wat ik zelf nooit had; een gezellige kerst.”

“Ik doe dingen die ik alleen niet zou hebben gedurfd.”

Het idee van Bryan blijkt een schot in de roos. Vraag het maar aan Thed. Hij is een van de jongeren die via Brabant Maatjes zijn eenzaamheid heeft afgeschud. Tegelijk met het nare gevoel dat eraan kleeft. Zeker met kerst. “Ik schaamde me altijd dat ik de feestdagen niet met een groepje vrienden kon vieren", zegt hij stilletjes aan de telefoon.

Maar nu heeft Thed een druk schema voor de feestdagen. “Ik heb er zin in", klinkt het lachend. Hij gaat er deze kerst op uit met vrienden die hij dankzij Brabant Maatjes heeft gevonden. “Het zijn echt mijn vrienden!”, roept hij enthousiast. Of hij het telkens ontmoeten van nieuwe mensen niet spannend vindt? “In het begin wel. Nu kijk ik er juist naar uit. Het is erg leuk om mensen om je heen te hebben.”

Ook Ismail zit dankzij het idee van Bryan beter in zijn vel. “Ik doe nu dingen die ik alleen nooit zou hebben gedurfd, zoals de Efteling bezoeken of WK-voetbal kijken in de Arena.”

“Eerst lekker borrelen en hopelijk daarna samen kerstplannen maken.”

De jongeren storen zich aan de negatieve lading die soms rond eenzaamheid hangt. “Mensen vinden het daarom lastig om te bespreken. Of ze schamen zich voor hun eenzaamheid”, zegt Bryan. Hij snapt dat het spannend kan zijn om in je eentje naar een activiteit van Brabant Maatjes te komen. “Maar we zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Dat begint met een voorstelrondje om elkaar vast een beetje te leren kennen”, vult Thed aan.

23 december houdt Bryan een kerstborrel in Molenschot waar eenzame jongeren nieuwe maatjes kunnen vinden. “Hopelijk worden dan al snel vriendschappen voor het leven gesloten”, kijkt Bryan vooruit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!