Brabantse horeca kleurt steeds meer oranje

5 december 2022 om 19:00 • Aangepast 13 december 2022 om 16:11
nl
Hoe beter het Nederlands elftal presteert op het WK voetbal in Qatar, hoe drukker het wordt in de kroegen. Zoals zaterdag toen Oranje met 3-1 won van de Verenigde Staten. "We zaten vol, afgeladen vol", zegt een blije horecabaas Geert Blenckers die meerdere kroegen bezit in Brabant.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Aan het begin van het toernooi was het nog niet zo heel druk in de utgaansgelegenheden. Er was nog plek zat in de horecazaken van Blenckers in onder meer Den Bosch, Breda en Helmond. Maar nu de knock-outfase is bereikt, weten Brabanders de kroegen te vinden en stroomt het bier in overvloed. "Mensen komen steeds vroeger om een plekje te bemachtigen", ziet Blenckers.

"Ik verwacht vrijdag ook een volle bak."

Ook in de cafés en kroegen van Eindhoven voert oranje de boventoon. In de stad en omstreken gebeuren een hoop dingen om de oranjekoorts hoog te houden. "In Veldhoven staat bijvoorbeeld een Oranjetent", vertelt Ruud Bakker. Hij is voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Eindhoven. "Die tent trekt veel supporters omdat in het centrum van Eindhoven niet zo'n plek is."

"Ook de borrelbar in Eindhoven zat afgeladen vol", zegt een trotse Blenckers. "Ik verwacht ook vrijdag volle bak."

"Geen discussie, gewoon ouderwets voetbalgenot."

Er was veel te doen rondom het kampioenschap in Qatar waar bij de bouw van de stadions veel doden zijn gevallen door slechte arbeidsomstandigheden. Van die ophef is volgens de horeca nu niks te merken. "Er is geen discussie, gewoon ouderwets voetbalgenot", zegt Blenckers. In Breda wordt met het oog op de komende wedstrijd al groter gedacht. "Als Oranje nog verder komt, kunnen we zelfs aan grote schermen in de binnenstad gaan denken", laat kroegbaas Johan de Vos aan het ANP weten.

Vrijdagavond om 20.00 uur speelt Oranje in de kwarfinale tegen Argentinië. Er hoeft bij de kroegen niet gereserveerd te worden maar er klinkt wel een waarschuwend geluid: "Vol is vol".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!