Gezocht: worstenbroodproevers met goede smaakconditie

9 december 2022 om 12:00 • Aangepast 19 december 2022 om 09:35
nl
Beoordelen is vrijwel dagelijkse kost voor advocaat Pieter Ballings (33) uit Den Bosch. Maar geen van zijn zaken kan tippen aan die ene, ultieme ervaring in februari van dit jaar: jureren bij Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje., Een eervolle taak, zo zegt hijzelf. Voor de editie 2023 is de organisatie is nog op zoek naar enthousiaste mensen voor de consumentenjury. Aanmelden kan tot en met 6 januari. Pieter zou het in ieder geval meteen weer doen.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Hij is dol op Brabantse worstenbroodjes, dus toen er een oproep voorbijkwam voor de consumentenjury van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022 twijfelde Pieter geen seconde. “Ik heb een brief van anderhalf kantje geschreven met mijn motivatie en blijkbaar viel die op. Ik was zo blij toen ik hoorde dat ik was uitgekozen. Het voelde oprecht als een eer.”

“Ik ben ermee opgegroeid, ze staan tijdens alle familiebijeenkomsten bij ons op tafel.”

Na zijn studie rechten heeft Pieter vier jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt. Drie keer raden wat hij het meest heeft gemist in de tijd. Pieter: “Het Brabantse worstenbroodje natuurlijk, haha. Ik hou sowieso van lekker eten en drinken, maar het worstenbroodje is nog steeds een van mijn favorieten. Ik ben ermee opgegroeid, tijdens alle familiebijeenkomsten en feesten zoals Sinterklaas en Kerst staan ze bij ons op tafel.”

Met al zijn ‘praktijkervaring’ wist jurylid Pieter precies waar hij op moest letten. “De worst moet goed gekruid zijn met niet te teveel maar ook niet te weinig zout en zéker niet teveel nootmuskaat. Het brood mag niet te droog, te zoet of te nat zijn. En dan gaat het ook nog eens om een goede combinatie van de worst en het brood. Nou, zie dat maar eens voor elkaar te krijgen, dat is echt een kunst.”

“In het begin ben je zo enthousiast dat je ze helemaal opeet, maar dat kun je beter niet doen.”

Je zou je kunnen voorstellen dat je na een dag proeven en jureren geen worstenbroodje meer kunt zien. Pieter: “O nee, integendeel. Je moet je voorstellen dat ze allemaal ter plekke worden gemaakt en gebakken. Verser kan het niet. En een vers worstenbroodje is gewoon het lekkerste dat er is.”

Toch heeft hij wel een tip voor de juryleden van 2023. “In het begin ben je zo enthousiast dat je de worstenbroodjes helemaal opeet, maar dat kun je beter niet doen. Dan haal je het einde niet bij wijze van spreken. Doseren is dus wel een sleutelwoord bij het jureren. Doseren en genieten, vooral heel veel genieten.”

Je kunt je tot en met 6 januari aanmelden voor de consumentenjury van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Er zijn drie belangrijke eisen:

  • je moet dinsdag 7 februari de hele dag beschikbaar zijn voor het jureren,
  • motiveer goed waarom ze voor jou moeten kiezen en:
  • zorg dat je smaakconditie op peil is!

De inschrijftermijn voor de ambachtelijke bakkers en slagers sluit op 19 december 2022. Voor de thuisbakkers, leerlingen en studenten op 30 januari 2023. Hier kun je je aanmelden: www.hetlekkerstebrabantseworstenbroodje.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!