Zwembaden bedreigd door hoge energiekosten: '6000 euro voor één maand'

7 december 2022 om 21:00 • Aangepast 15 december 2022 om 17:00
nl
Zwembaden die geen steun krijgen van de gemeente of de landelijke overheid, zitten met de handen in het haar. Ook zwemschool De Drie Berken in Ulvenhout heeft het zwaar. Eigenares Ellis van der Leest is de wanhoop nabij: "Bestaat mijn zwemschool over een half jaar nog?"
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

De Drie Berken, midden in een woonwijk in Ulvenhout, is zo’n veertig jaar geleden opgezet door de ouders van Ellis. Sindsdien is de kleine zwemschool een begrip in en buiten het dorp. Zelfs kinderen uit België komen op zwemles bij De Drie Berken. Elf jaar geleden nam Ellis het familiebedrijf over.

Deze maand kreeg Ellis een energierekening van 6000 euro op de mat, terwijl ze een jaar geleden nog 1200 euro voor gas en elektra moest betalen. “In de afgelopen twee maanden was ik net zoveel kwijt aan energie, als in heel 2021.”

“Dat zwembad is mijn hele leven."

Ze vindt het moeilijk om eraan te denken dat De Drie Berken zou moeten sluiten. “Dit zwembad is mijn hele leven. Ik wil helemaal niet over stoppen nadenken. Het idee dat ik het zwembad kwijt zou raken is eng, het doet me pijn.”

Deze week verwierp de Tweede Kamer een motie om alle zwembaden open te houden. Onlangs maakte minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport bekend dat er 207 miljoen euro wordt vrijgemaakt om publieke zwembaden te steunen.

Omdat De Drie Berken een commercieel zwembad is, krijgt het niets uit die pot. Ook krijgt het zwembad geen subsidie van de gemeente, wat publieke zwembaden wel krijgen.

"Het is nu gewoon overleven."

Tijdens de coronacrisis had de zwemschool het ook al zwaar. Ellis gebruikte haar spaargeld om het bedrijf overeind te houden en het personeel door te betalen. Er waren vrijwel geen inkomsten. “Met een zwemschool had ik niets wat ik kon bezorgen of laten afhalen, zoals andere bedrijven dat wel hadden”, vertelt Ellis. De reparatie van een defecte luchtbehandelingskast zorgde midden in de pandemie ook nog eens een rekening op van 10.000 euro.

Nu heeft Ellis dus niet alleen te kampen met de gevolgen van de coronacrisis, maar ook met de huidige energiecrisis. “Mijn accountant zei laatst tegen me: 'Het is nu gewoon overleven'.”

"Er is simpelweg geen geld om te verduurzamen."

Ellis is lang niet de enige zwembadeigenaar met zorgen. In een rondgang langs twintig kleine en middelgrote zwembaden in Brabant, zegt een flinke meerderheid zich zorgen te maken over de energiekosten.

Dertien zwembaden willen verduurzamen om de energiekosten te drukken. Daarbij gaat het vooral om het plaatsen van zonnepanelen. Een paar zwembaden verwarmen het water al met een warmtepomp, dus zonder gas.

Hoewel Ellis De Drie Berken heel graag duurzaam zou willen maken, is dat nog niet zo makkelijk. “Ik heb er simpelweg geen geld voor. Een verkennende bezichtiging kost al duizend euro. Dat geld heb ik niet. Doordat het dak van het zwembad open kan, zijn zonnepanelen bovendien geen optie.”

Een lening durft Ellis niet aan te gaan. “Ik weet niet of mijn bedrijf er over een paar maanden nog is, laat staan dat ik die lening ooit nog terug kan betalen.”

Ellis maakt zich niet alleen zorgen over haar eigen zwembad. “Ik vraag me af wat er uiteindelijk nog overblijft. Het gaat wel om de veiligheid van de kinderen. Die moeten toch gewoon kunnen leren zwemmen?”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.