Pas op als je de weg op moet: het is glad en mistig

8 december 2022 om 17:02 • Aangepast 11 december 2022 om 17:58
nl
Wie donderdagavond of -nacht de weg op gaat, moet oppassen. In delen van Brabant kan het verraderlijk glad zijn. Bovendien wordt het mistig. "Een gevaarlijke situatie", zegt Roosmarijn Knol, meteoroloog bij Weerplaza. De provincie laat weten dat het vooral op wegen waar niet is gestrooid, glad kan zijn.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Er waren donderdag veel opklaringen, en onder een heldere hemel kan het sterk afkoelen", legt Knol uit. Tegelijk vielen in Brabant veel buien. "Dus de wegen zijn glad."

En die gladheid bleef 's avonds alleen maar verder toenemen. "In het begin van de nacht kan het gaan vriezen. Dus de wegen die dan nog nat zijn, kunnen dan ook glad worden", vertelt ze. Met zoveel ingrediënten voor gladheid zijn de strooiwagens al op pad gestuurd.

Wachten op privacy instellingen...

Mist
Maar de gladheid is niet het enige waar je rekening mee moet houden als je in de auto stapt. Er wordt ook mist verwacht. Knol: "Die mist zorgt ervoor dat de temperatuur minder snel daalt. Dat gaat als een dekentje over het landschap liggen. Op die plekken is het dus minder glad. Maar het zicht is er natuurlijk slecht."

En vergis je niet als je de mist weer uit rijdt. "Dan kun je opeens weer op een glad stuk wegdek komen. Met name op kleine weggetjes waar niet gestrooid wordt en bij klinkerweggetjes moet je echt goed opletten."

Onder meer in de gemeente Meierijstad wordt er met zout gestrooid.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!