Verborgen camera laat mishandeling varkens zien, NVWA wil ingrijpen - Omroep Brabant
Video

Verborgen camera laat mishandeling varkens zien, NVWA wil ingrijpen

8 december 2022 om 21:53 • Aangepast 9 december 2022 om 21:12
nl
Varkens die op weg naar het slachthuis worden geschopt, geslagen en bewerkt met een elektrische prikker. Op schokkende beelden die dierenonderzoeksgroep Ongehoord met een verborgen camera maakte, is te zien hoe dieren bij een varkenshandel in Reusel worden mishandeld. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wil ingrijpen en vindt de situatie 'volstrekt onacceptabel'.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Het bedrijf in Reusel 'verzamelt' varkens voordat ze naar het slachthuis worden gebracht. Ongehoord hing in oktober een aantal dagen een verborgen camera op en plaatste de beelden ervan deze week online. De beelden laten zien hoe een van de dieren een stoot krijgt met een elektrische prikker en daarna minutenlang stuiptrekkend op de grond ligt.

Volgens Ongehoord werd een ziek moedervarken 'een hele nacht aan haar lot overgelaten' en de volgende ochtend getrapt, getaserd met een penschiettoestel op de kop en aan de staart getrokken.

Het penschiettoestel, een elektrische prikker, mag 'bij hoge uitzondering en onder strikte voorwaarden' worden gebruikt. Het apparaat werd 'structureel en op onjuiste wijze' gebruikt, laat de NVWA weten.

"We zien beelden van dieren die geschopt en geslagen worden. Het is waardeloos."

De NVWA reageert na berichtgeving van RTL Nieuws over misstanden bij meerdere varkenstransporten in Nederland, waaronder die van de handelaar in Reusel. “We zien beelden van dieren die geschopt en geslagen worden. Het is waardeloos”, zegt Bjorn Elsebrock van de NVWA.

“Hier zien we het beeld van een sector die z’n verantwoordelijkheid niet neemt”, zegt de NVWA-woordvoerder. “Daarover gaan we stevig met de sector in gesprek. We vragen alle beelden op om ze te gebruiken in onze handhaving.”

Als bedrijven en mensen die op de beelden zijn te zien, kunnen worden geïdentificeerd, gaat de NVWA handhaven. “Want het getoonde gedrag is niet acceptabel”, zegt Elsebrock.

De beelden van Ongehoord kunnen als schokkend worden ervaren.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone