Belg over vuurwerkdrukte door Hollanders: 'Het is krapuul'

10 december 2022 om 17:56 • Aangepast 19 december 2022 om 10:02
nl
De vuurwerkverkoop is in Nederland nog niet gestart, maar in Baarle-Nassau houdt het de gemoederen al weken bezig. In buurland België mag het al wel en dus trekken de 'Hollanders' massaal naar het grensdorp waar het aan de ene kant van de straat wel mag en aan de andere kant niet. En dat zorgt voor overlast.
Profielfoto van Saskia van Heijster
Geschreven door

Het is een komen en gaan van klanten bij de vuurwerkwinkels deze zaterdag. "Allemaal Hollanders!", staat een buurtbewoner te foeteren op de hoek van de straat. Op last van de gemeente was de straat eenrichtingverkeer geworden om de overlast te verminderen. "Maar daar trekken die Hollanders zich niks van aan", zegt buurtbewoner Peter van Breda. "Die parkeren waar ze niet mogen parkeren en als ze er niet langs kunnen, rijden ze gewoon keihard over de stoep. Dat is levensgevaarlijk als je hier met de fiets of wandelwagen uit de brandgang komt! En als je er iets van zegt dan riskeer je een klap op je bakkes. Want het is krapuul, of hoe noemen jullie dat: uitschot!"

Van Breda haalt zijn gram bij de verkeersregelaars die eigenaar Gijs van de Velde van de vuurwerkhandel heeft ingehuurd. "Jullie sturen die auto's zelf de verkeerde kant op! Maar ik ga hier de buurt optrommelen. De kranten zullen weer vol staan!", roept hij gefrustreerd.

"Het vuurwerk is vrijwillig afgestaan. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete."

Gijs van de Velde is zelf poolshoogte komen nemen. Hij begrijpt de woede van de bewoners, maar zegt dat hij toestemming heeft van de Belgische burgemeester om de eenrichting te negeren. Want aan het eind van de eenrichtingsstraat heeft de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau politie en handhavers staan. Zij vangen de auto's met vuurwerkkopers op.

Vuurwerkverkoop is in Nederland pas drie dagen voor oud en nieuw toegestaan. Iedereen die rondrijdt met vuurwerk in zijn auto wordt gesommeerd dat af te staan. Er staan alweer een paar dozen met vuurwerk. "Dat is vrijwillig afgestaan", legt buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) Mike Brekelmans van de gemeente Baarle-Nassau uit. "Als ze dat niet doen, kunnen ze een boete krijgen en wordt het alsnog in beslag genomen.

"De samenwerking tussen Baarle-Hertog en Baarle-Nassau is een drama."

De afgelopen dagen is er al honderdtwintig kilo vuurwerk 'vrijwillig afgestaan'. Tot woede van vuurwerkverkoper Van de Velde. "Dit was niet afgesproken!", meent hij. "De burgemeester heeft beloofd dat er geen controles zouden zijn. De weg zou eenrichting zijn en daarmee komen we de buurt tegemoet die overlast heeft."

En dus heeft hij de Belgische gemeente gebeld en geregeld dat hij zijn klanten de andere kant op mag sturen. En dat is een punt waar ze het allemaal, de vuurwerkverkoper, de buurtbewoner en zelfs de boa over eens zijn: de samenwerking tussen de Belgische gemeente Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau is een drama.

Loco-burgemeester Philip Loots van de gemeente Baarle-Hertog is niet blij met de uitspraken van Van de Velde. "Wat de vuurwerkverkoper zegt klopt helemaal niks van. Ik ben net gebeld door de burgemeester van Baarle-Nassau en die snapt ook helemaal niks van deze uitspraken." Loots gaat dan ook zeker contact opnemen met de verkoper.

"Wij zouden samen om tafel moeten", probeert vuurwerkverkoper Van de Velde de boze Van Breda te sussen. "Allebei de gemeenten, de buurtbewoners en de verkopers." Maar Van Breda denkt niet dat dat ervan gaat komen. "Gij verdient er een goeie boterham aan, en dat gun ik jou. Maar de gemeente in België vangt belasting van die vuurwerkverkoop. En wij? Wij hebben de overlast. Voilà."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!