Schaatsweer in aantocht: 'Het ijs heeft flink kunnen aangroeien'

12 december 2022 om 09:05 • Aangepast 19 december 2022 om 10:12
nl
Goed nieuws voor schaatsliefhebbers. Het ziet ernaar uit dat er deze week geschaatst kan worden op aangelegde baantjes en ondergelopen weilanden. "We krijgen een paar echt koude nachten in Brabant", zegt Raymond Klaassen van Weerplaza.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De nacht van zondag op maandag was het ook al heel koud. "Er is matige vorst geregistreerd, met minima van -5 en -6 graden", vertelde Raymond maandagochtend in het radioprogramma 'WAKKER!' op Omroep Brabant. 'Aan de grond werd het hier en daar zelfs -9. Dat was goed voor de ijsbaantjes, het ijs heeft flink kunnen aangroeien omdat er ook niet al te veel wind stond."

"Misschien dat er op een ondiep slootje geschaatst kan worden."

Ook maandag overdag zal het volgens Raymond niet warm worden. "Ik denk maximaal nul graden of een graad. De zon schijnt volop en er staat niet al teveel wind. Die waait zwak uit zuidelijke richting."

In de nacht naar dinsdag gaat het opnieuw vriezen. "Ik denk dat de temperatuur dan tussen de -5 en -8 graden uitkomt. Dinsdag overdag wordt het amper nul graden, zeer gunstig voor de ijsaangroei. Ook de nachten hierna blijft het koud, met maxima rond -4 en -6 graden."

Echt kraakhelder winterweer dus. "Het blijft droog en zijn er overdag flinke zonnige perioden. Het wordt best een mooie winterweek. Misschien dat er de tweede helft van deze week hier en daar ook op een ondiep slootje geschaatst kan worden."

"Het moet allemaal deze week gebeuren."

"Het is wel zo dat het allemaal deze week moet gebeuren", benadrukt de weerman van Weerplaza. "Volgende week lijken we in wat zachtere lucht terecht te komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!