Priesteropleiding sluit de deuren want er zijn te weinig studenten

13 december 2022 om 18:48 • Aangepast 21 december 2022 om 16:39
nl
De priester- en diakenopleiding in Hoeven stopt ermee. Het seminarie Bovendonk heeft te weinig studenten. De opleiding in Hoeven is in deeltijd en bedoeld voor mannen die op latere leeftijd priester willen worden. Zoals Arjen Gernaert. Maar hij moet nu dus noodgedwongen stoppen met zijn opleiding tot diaken in Hoeven.

"Toen ik begon waren we met zeven studenten en nu ben ik helaas als enige over", vertelt Arjen. Hij was jarenlang begrafenisondernemer, maar volgde vier jaar geleden zijn roeping. "Toen ik in de uitvaartzorg aan het werk was heb ik een bekering doorgemaakt. Ik kreeg het gevoel meer in de kerk te willen betekenen en toen ben ik in Bovendonk begonnen als diakenstudent.”

Om het weekend is Arjen in het conferentiecentrum aan het studeren. Dat begint al op vrijdag met het avondgebed, gevolgd door colleges op zaterdag en zondag. Tussendoor zijn er momenten waarop hij bidt of gesprekken met zijn medestudenten kan voeren.

“Het is een groot verlies. Voor een bisdom is zo'n opleiding het kloppend hart."

Nederland kent in totaal acht priesteropleidingen, waarvan er twee in Brabant zitten. Het Sint Jansscentrum in Den Bosch heeft nu geen studenten, wel drie priesterkandidaten die stage lopen in een parochie of ergens anders. De deeltijdopleiding In Hoeven heeft er vier. Maar dat is dus niet genoeg om open te blijven.

“Het is een groot verlies. Voor een bisdom is zo'n opleiding het kloppend hart", vertelt rector Patrick Kuipers. "Maar met deze instroom kom je uit op twee keer een groepje van twee studenten. En dan is het onverantwoord om door te gaan."

Daarom stopt de opleiding aan het eind van dit studiejaar. Arjen heeft nog twee jaar te gaan, maar is ervan overtuigd dat hij zijn roeping zal volbrengen. “Ik geloof erin dat als God iemand roept, God diegene ook bij zal staan. Dus ook als deze opleiding stopt weet ik dat het verder zal gaan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.