Het nieuws maar dan makkelijker: 'Er wordt echt over ieder woord nagedacht'

15 december 2022 om 11:14 • Aangepast 15 december 2022 om 11:35
nl
Voor mensen die het gewone NOS Journaal (soms) te moeilijk vinden, is er vanaf nu het NOS Nieuws van de Week. Een wekelijks journaal dat in een net wat rustiger tempo wordt gepresenteerd, zonder moeilijke woorden en met een extra uitleg. Net zoals haar collega’s Jeroen Overbeek en Mark Visser, vindt NOS presentator Saïda Maggé (35) het belangrijk dat íedereen het nieuws kan volgen. Je ziet NOS Nieuws van de Week ook bij Omroep Brabant, iedere donderdag om kwart over vier.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Sinds 2019 is Saïda een van de gezichten van het NOS Journaal. En nu dus ook van NOS Nieuws van de Week. Waarom dit bijzondere journaal? “Door onderzoek en door met heel veel verschillende mensen te praten, van kijkers tot docenten, zijn we erachter gekomen dat we met ons gewone journaal een groep mensen niet bereiken. Omdat ze bijvoorbeeld moeite hebben met de Nederlandse taal, de soms moeilijke woorden of omdat het voor hen gewoon te snel gaat”, legt Saïda uit.

“We leggen de achtergrond bij een onderwerp uit. Zo van: hoe zat het ook alweer”

In het NOS Nieuws van de Week worden steeds drie belangrijke, actuele onderwerpen op een rustige, begrijpelijke manier uitgelegd. Maar, zou je zeggen, iets begrijpelijk uitleggen gebeurt in een gewoon NOS Journaal toch ook? Saïda: “Zeker, het verschil zit ‘m vooral in het tempo van praten, het taalgebruik en het uitleggen van de achtergrond bij een onderwerp. Zo van: hoe zat het ook al weer. Kortom: meer rust, geen moeilijke woorden en meer uitleg.”

Net zoals bij het gewone journaal werken aan de tv-uitzending van NOS Nieuws van de Week ook een heleboel mensen mee. “We hebben een speciaal redactieteam dat alleen maar bezig is met het Nieuws van de Week. Dit team verdient echt alle credits”, benadrukt Saïda. “Hun voorbereiding is gewoon waanzinnig. Over alles, ieder onderwerp, iedere zin, ieder woord, wordt nagedacht. Wij hoeven het alleen nog maar te presenteren.”

“Daarom maken en presenteren we het NOS Nieuws van de Week met volle overtuiging”

Want het lijkt misschien eenvoudig, iets in begrijpelijke taal vertellen, maar de praktijk wijst uit dat het niet zo simpel ligt. Saïda: “Neem nou het begrip ‘koopkracht’ dat je in deze tijd overal tegenkomt. Het raakt iedereen, terwijl níet iedereen weet wat er precies mee wordt bedoeld. Het is belangrijk dat dit wordt uitgelegd en dat is precies wat we bij Nieuws van de Week doen”.

Het presenteren van het NOS Journaal en daarmee ook het NOS Nieuws van de Week is allesbehalve vanzelfsprekend voor Saïda: “Ik zie het als een voorrecht dat ik mensen mag vertellen wat er gaande is in de wereld. En er gebeurt veel op dit moment, verder weg zoals de oorlog in Oekraïne maar ook dichtbij huis zoals de energiecrisis. Nieuws hierover moet iedereen kunnen volgen en begrijpen. Daar gaat het om en daarom maken en presenteren we NOS Nieuws van de Week met veel plezier en volle overtuiging.”

Je ziet Nieuws van de Week iedere donderdag om kwart over vier bij Omroep Brabant: Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en op KPN-kanaal 507. Of bekijk het Nieuws van de week online terug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!