Geen nieuw stadion voor NAC, wel snel nieuw trainingscentrum in Breda

21 december 2022 om 07:00 • Aangepast 28 december 2022 om 16:14
nl
NAC wil zo snel mogelijk het trainingscomplex voor het eerste elftal in Zundert opdoeken. De Bredase club gaat met de selectie terug naar de stad om die weer met de jeugdopleiding te verenigen. Als nieuwe locatie hebben de bestuurders het terrein van amateurvereniging Advendo in Breda-Noord op het oog. Verder komt er voorlopig geen nieuw stadion, maar wordt het huidige onderkomen verbouwd.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Bij NAC zijn sinds 2009 de trainingsfaciliteiten van het eerste elftal gescheiden van die van de jeugdopleiding. De oefenvelden bij het stadion werden destijds verkocht en de selectie vertrok naar het vijftien kilometer verder gelegen sportpark De Gaard in Zundert. De club vestigde de jeugdopleiding in de Haagse Beemden. Daar wil men nu vanaf.

"We willen al onze trainingsfaciliteiten zo snel mogelijk weer naar de stad halen", zegt bestuursvoorzitter Cees Meeuwis. "Het eerste team en de ambitie van de club moeten voor iedereen zichtbaar zijn in de stad. Eigenlijk is het een al lang gekoesterde wens van velen binnen de club."

Op meerdere fronten moet de verhuizing goed zijn voor de club. De lijntjes worden korter en de kloof tussen jeugdopleiding, selectie en supporters kleiner. En financieel zal het op langere termijn waarschijnlijk ook voordeliger zijn. NAC zal daarom het lopende contract van het huidige trainingscomplex met de eigenaar wel moeten afkopen

"We zoeken een plek die iets brengt voor de club, maar ook voor de stad."

Bij een nieuwe locatie is met name Breda-Noord in het vizier. "Wij zijn op zoek naar een plek die niet alleen iets brengt voor de club, maar ook voor de stad en zijn buurten", zo zegt Meeuwis. "NAC is voor heel de regio, maar voetballen doen we in Breda."

Meest genoemde optie is het terrein van Advendo aan de Bastenakenstraat. De gesprekken moeten nog plaatsvinden, maar informeel is de locatie al vaak genoemd. Het sportpark ligt ook mooi in het verlengde van de nieuwe topsporthal in Breda-Noord.

"Advendo is een club waar het niet heel goed mee gaat en die in een wijk ligt met uitdagingen", zegt de voorzitter hierover. "Je zou dat kunnen kopen en er iets heel moois van kunnen maken. Het zou heel goed zijn voor de uitstraling van en in de wijk."

"We willen de verdiencapaciteit van het stadion vergroten."

Hoewel het een minder grote prioriteit heeft dan het trainingscentrum, wil NAC in de nabije toekomst ook het stadion gaan verbouwen. Iets wat ook al lange tijd op het verlanglijstje staat. Het stadion moet vooral meer commerciële mogelijkheden krijgen. "We willen onze verdiencapaciteit vergroten", zegt voorzitter Meeuwis. "Dat moet ons helpen met het verhogen van de begroting."

Binnen NAC is er ook gesproken over een geheel nieuw stadion met daarbij de benodigde trainingsfaciliteiten, maar dat blijkt voorlopig geen haalbare kaart. "We moeten realistisch blijven, want bij een nieuw stadion is dertig miljoen euro de ondergrens. De ontwikkeling moet dan veel breder zijn dan voetbal alleen. Bij een nieuw stadion moet je echt denken aan tien jaar vanaf nu. We hebben dan ook eerst andere ambities."

NAC-voorzitter Cees Meeuwis
NAC-voorzitter Cees Meeuwis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!