Ties Brock uit Geldrop was 3,5 jaar 'onze man' in het Midden-Oosten

16 december 2022 om 17:06 • Aangepast 19 december 2022 om 08:19
nl
Soms betrapte hij zich erop dat hij na de landing op Schiphol een zucht van verlichting slaakte. Ties Brock (31) uit Geldrop kwam dan even terug uit Israël waar hij als correspondent voor het NOS-journaal werkte. Hij voelde hoe de spanning in dat land hem langzaam onder de huid ging zitten. Donderdag kwam hij weer aan op Schiphol. Nu voorgoed, want hij stopt als correspondent in Israël. Waarom? Dat vertelt hij zondag in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

De journalistiek zat er bij Ties al vroeg in. Met zijn opa maakte hij een blaadje dat onregelmatig verscheen en dat ze 'Af en toe' noemden. Zijn moeder en zijn oma schreven er soms ingezonden stukken in.

Het meest complexe stukje land op aarde
Na zijn studie geschiedenis koos hij definitief voor de journalistiek. Hij werkte onder meer voor het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, en solliciteerde naar het correspondentschap in Indonesië. Dat lukte niet, maar later ging hij naar het meest complexe stukje land op aarde: hij werd correspondent Israël en de Palestijnse gebieden.

Na 3,5 jaar weet hij één ding: het is nog ingewikkelder dan hij dacht. Het zijn niet alleen de Joden en de Palestijnen die tegenover elkaar staan. Ook binnen die groepen zijn enorme verschillen die voor veel spanning zorgen.

Koorddansen
Het is nu 75 jaar geleden dat de Joodse staat Israël werd gesticht, ten koste van de Palestijnen, met veel geweld tot gevolg. Ties Brock heeft gemerkt hoe snel je als correspondent op glad ijs komt als je verslag doet van dat geweld. Het voelde soms wel als koorddansen, want het conflict ligt zeer gevoelig ook in Nederland.

Maar de uitzending waar hij de meeste reacties op kreeg, was toen tijdens een live gesprek een studio-lamp omviel, die hij al pratend ook nog wist op te vangen. "Ik heb nog nooit zoveel reacties gekregen," zegt hij. Hij had ook niet altijd zin om over politiek te praten als mensen hem naar zijn werk vroegen. "Het eten en het weer zijn goed" zei hij dan maar.

Verder in KRAAK
Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch en cabaretier Guido Weijers, die dit jaar voor de elfde keer een oudejaarsconference houdt, deze keer bij RLT4.

KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!