Succes van Heel Holland Bakt verrast Robèrt niet: 'Hier zit alles in!'

18 december 2022 om 11:00 • Aangepast 19 december 2022 om 09:16
nl
Kijken naar mensen die op tv gebakjes en brood bakken, wie zou dat leuk vinden? Dat vroegen sommige mensen zich in 2013 af, toen Heel Holland Bakt voor het eerst werd uitgezonden op de Nederlandse tv. Maar het programma, waarin de Oisterwijkse Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven schittert als jurylid, blijkt een doorslaand succes. Deze zondag start het tiende seizoen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Robèrt is niet verbaasd dat Heel Holland Bakt zo'n succes is geworden. "Bakken is namelijk het leukste dat er is", legt hij uit. "Alles zit in dit programma. Het is altijd gezellig. Dat is heel belangrijk: geen ellebogenwerk, maar gewoon leuk met elkaar omgaan. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit en laat de ander in zijn waarde."

"We hebben maar een woord nodig om elkaar te begrijpen."

Hij geniet met volle teugen van de samenwerking met mede-jurylid en culinair publiciste Janny van der Heijden en presentator André van Duin. "Anders houd je het geen tien jaar vol. Wij kunnen het echt heel goed samen vinden. We hebben maar een woord nodig om elkaar te begrijpen."

Aan het concept van het programma is in al die jaren weinig veranderd. Wel vond een wisseling van presentator plaats. Martine Bijl, die de eerste drie seizoenen voor haar rekening nam, werd na een hersenbloeding vervangen door Van Duin. "Helaas, maar dit moest gebeuren", blikt Robèrt terug. "Het ging niet meer met Martine. Dat was jammer, maar ik vind André ook geweldig. Het is heel relaxed om met hem te werken. Lachen en ook af en toe serieus."

"Brabanders zijn niet extra goed in bakken, maar weten wel wat lekker is!'

Er is niet een seizoen waar Robèrt speciaal op terugkijkt. "Elk seizoen is anders. Vorig jaar was een topjaar. We hadden toen een groep van wie iedereen heel goed kon bakken. Elke week was het de vraag wie naar huis zou moeten. Maar we hebben zoveel leuke mensen gehad! Zoals Hans Spitsbaard, een jonge gast die lekker gedreven was. Of onze Italiaanse Sarena, me-ga-fa-na-tiek. Die klapte erop, iedere week opnieuw. En het eerste seizoen met Rutger en Evert! Dit jubileumseizoen hebben we weer een heel levendige groep, waar heel veel humor in zit."

Diverse Brabanders namen al deel aan het programma, maar slechts een van hen won het programma. Hoe dat kan? "Het is niet zo dat we als bourgondische Brabanders extra goed zijn in bakken", vertelt Robèrt. Lachend: "Maar we weten wel wat lekker is!"

"Eten verbindt en dat doet het programma ook."

De enige Brabantse die het programma won, was Anouk Glaudemans uit Waalwijk in 2020. "Het is niet uit te leggen hoe het is om in de tent te staan", blikt ze terug. "Zo tof, zo warm, zo koud, zo spannend, zoveel lieve mensen en zoveel toffe uitdagende opdrachten! Het is niet in een zin te vangen. Het was een belevenis die nergens mee te vergelijken is."

Diezelfde ervaring heeft Francis Kuijk uit Kaatsheuvel, die finaliste was in seizoen vier. Zij spreekt van een once-in-a-lifetime ervaring. "Je leert in een korte tijd bijzonder veel en daagt jezelf continu uit."

"Het gaat over dromen."

Anouk heeft wel een idee wat de kracht is van Heel Holland Bakt. "Het is een programma voor thuisbakkers, dus iedereen thuis kan zich herkennen in het doen en laten van de deelnemers in de tent. Het zien van de groei en ontwikkeling van de bakkers in de tent gaat over dromen. Als zij het kan, kan ik het ook. Daarnaast zijn alle successen in de tent geweldig en de mislukkingen hilarisch, vooral als André zich ermee gaat bemoeien. Het is entertainment en infotainment. Eten verbindt en dat doet dit programma ook."

LEES OOK: Anouk uit Waalwijk is de winnaar van Heel Holland Bakt

Anouk uit Waalwijk won Heel Holland Bakt.
Anouk uit Waalwijk won Heel Holland Bakt.
Francis Kuijk tijdens Heel Holland Bakt in 2016. (Foto: Archief)
Francis Kuijk tijdens Heel Holland Bakt in 2016. (Foto: Archief)
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.