Video

Brandweer de hele dag bezig met blussen brand Boekel, overlast voorbij

18 december 2022 om 08:35 • Aangepast 27 december 2022 om 16:01
nl
Een grote brand in een loods met kokoscompost in Boekel heeft zondagochtend veel overlast voor de omgeving veroorzaakt. Door de wind waaide de rook richting de gemeenten Meierijstad en Bernheze. De veiligheidsregio Brabant-Noordoost stuurde een NL Alert. Mensen die last hadden van de rook, moesten deuren en ramen dichthouden. Halverwege de middag waren de ergste problemen voorbij en was er nog één brandweerwagen achtergebleven vanwege broeigevaar.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

In de loods van het bedrijf Dutch Plantin lag ongeveer 10.000 ton kokos opgeslagen, die door het bedrijf verwerkt wordt tot een soort potgrond. Hoeveel daarvan verbrand is, is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend wat de brand veroorzaakt heeft. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, aldus metingen van de brandweer.

Het blussen kan nog uren duren, zo meldde de brandweer rond negen uur 's ochtends. "De bovenste toplaag van de kokos brandt, dat zorgt voor een hele hoge temperatuur. De brandweer kan niet naar binnen toe vanwege de veiligheid omdat het pand in zou kunnen storten. Al het bluswerk moet van buiten gebeuren", zei woordvoerder Tom Siebers.

Mogelijk broei in compost
Rond half elf stopte de brandweer er toch even mee. "We hebben even afstand genomen, kijken in hoeverre de brand geblust is en hoe die zich ontwikkelt. Over een uur gaan we in de resten porren. Kijken hoe het gaat als er zuurstof bij komt. Dan kunnen we zien of er nog broei in de compost zit. Dan laait het vuur weer op", legt Siebers uit.

Rond het middaguur werd besloten dat de hulpdiensten zouden afschalen naar grip nul. De brandweer blijft met een aantal eenheden ter plaatste om de ontwikkelingen op de voet te volgen. De rest van de dag zal gebruikt worden om nader te onderzoeken of de broei in de berg kokos gestopt is.

Al snel vlammen uit dak
De brand bij het bedrijf dat is gevestigd op een industrieterrein aan De Vlonder brak zaterdag rond middernacht uit. De vlammen sloegen al snel uit het dak. De brandweer kwam met verschillende wagens naar het bedrijf om het gebouw te blussen.

Vanwege de rook die bij de brand vrijkomt, was de N605 tussen Volkel en Boekel in beide richtingen afgesloten. Het verkeer werd omgeleid. De Vlonder was daardoor minder goed bereikbaar.

In december 2016 was er ook al een brand bij het bedrijf. Het blussen duurde toen ook uren, door de kokosolie die in de blokken compost zat. Er was toen veel rook, maar weinig vlammen.

De brandweer probeert ook overdag nog te blussen. Foto: Omroep Brabant.
De brandweer probeert ook overdag nog te blussen. Foto: Omroep Brabant.
De brandweer probeert ook overdag nog te blussen. Foto: Omroep Brabant.
De brandweer probeert ook overdag nog te blussen. Foto: Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone