Code oranje vanwege ijzel: 'Je moet echt even oppassen vanavond'

18 december 2022 om 10:17 • Aangepast 19 december 2022 om 09:15
nl
Wie zondagavond de weg opgaat, moet goed oppassen. Het kan gaan ijzelen, waarschuwt Johnny Willemsen van Weerplaza. Het KNMI heeft code oranje afgegeven. De gladheid kan enkele uren aanhouden.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De nacht van zaterdag op zondag verliep goed koud, met temperaturen van -7 of -8 graden. "Rond negen uur 's ochtends was het nog altijd -6 in Brabant en die temperatuur loopt maar langzaam op", vertelde Johnny zondagochtend in het radioprogramma 'Weekend' op Omroep Brabant. "'s Middags loopt de temperatuur op tot rond het vriespunt. Alleen gaat het dan wat harder waaien. Er komt een matige zuidoosten wind te staan. Daardoor is de gevoelstemperatuur dan nog steeds zo'n -6 graden."

"De kou zit nog in de grond."

Zondagmiddag neemt de bewolking toe en in de avond volgt neerslag. "Vloeibare neerslag", aldus Johnny. "Eigenlijk gewoon regen. Maar er zit natuurlijk kou in de grond, dus kan dit gladheid door ijzel opleveren. In het westen van de provincie kan dit al vroeg in de avond het geval zijn, rond een uur of zeven. In het noordoosten van de provincie wordt dit een stuk later in de avond."

In de nacht gaat de temperatuur verder omhoog naar zo'n 3 of 4 graden. "Dan is de kans op gladheid voorbij. Maar in de avond is het echt even oppassen."

"Regen en wind, dat wordt zo'n beetje het verhaal komende week."

Volgende week is er niet veel meer te merken van de winter. "Maandag wordt het een graad of 9 en daarna zelfs 11 of 12 graden. Regen en wind, dat wordt zo'n beetje het verhaal komende week. De dag met de meeste zon zal de woensdag worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone