Wim Daniëls koopt eeuwenoud woordenboek: 'Zes pagina's hebben wormschade'

21 december 2022 om 07:30 • Aangepast 26 april 2023 om 17:10
nl
Wim Daniëls staat voor een bijzondere aankoop. De schrijver en taalkundige uit Aarle-Rixtel koopt een Grieks-Latijns woordenboek uit 1546. Het woordenboek is gemaakt door Arnout van Eyndhouts, die tussen 1510 en 1582 leefde en ook uit Aarle-Rixtel kwam. "Van dat woordenboek zijn wereldwijd maar een paar exemplaren en we hebben er niet eentje in Nederland. Maar nu kunnen we er één kopen bij een antiquariaat in Florence. Een eerste druk", zegt Daniëls dolblij.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het boek kost 900 euro, wat na een oproep van de taalkundige al snel was ingezameld door 16 mensen, onder meer van de heemkundekring. "En net meldde ook de gemeente Laarbeek zich, die willen mogelijk ook financieel bijdragen."

Het boek ligt nu nog in Italië. Opsturen kan, maar daar wil Daniëls met het eeuwenoude boek niet aan beginnen. "Je moet zoiets heel voorzichtig behandelen. In een zuurvrije kist leggen en voor het vervoer apart verpakken. Het boek komt ook niet bij mij thuis te liggen, maar gaat naar de heemkundekring. Daar is plek in de heemkamer, liefst in een vitrine die bescherming biedt tegen zonlicht."

"Zes pagina's hebben wormschade."

Wie de vorige eigenaar van het boek is, weet Daniëls niet. "Maar het heeft waarschijnlijk in een universiteitsbibliotheek of kloosterbieb gelegen want er stond nummer op de rug."

Van het ophalen van het boek maken de kopers een uitje. "We willen met de bus of trein naar Florence gaan en het ophalen. En ik wil regelmatig een lezing over Van Eynhoudts, ook bekend als Arlenius, geven."

900 euro lijkt niet duur voor een eeuwenoud boek. "Woordenboeken uit die tijd zijn goedkoper dan gewone boeken. Bovendien hebben zes pagina's wormschade", verklaart Daniëls dat. Hij koos bewust voor een geldinzameling. "Ik had het ook zelf kunnen betalen, maar wilde er meer geïnteresseerden bij betrekken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!