Enige tandartspraktijk in Diessen verdwijnt, inwoners zijn verbijsterd

22 december 2022 om 10:36 • Aangepast 29 december 2022 om 14:50
nl
Verbijstering in Diessen: de enige tandartsenpraktijk in het dorp gaat verdwijnen. De praktijk gaat samen met een praktijk in Tilburg en gaat ook verhuizen naar de stad, vijftien kilometer verderop. Inwoners van Diessen reageren vol ongeloof. Veel cliënten van de praktijk vinden dit echt te ver. Ze hebben een open brief geschreven aan het college van burgemeester en wethouders in een uiterste poging de praktijk in Diessen te houden.

Vrijdag is het al zo ver: Samenwerkende Tandartsen Diessen gaat samen met Samenwerkende Tandartsen Tilburg-Zuid. De praktijk had geen keus, zegt manager Tim Senden van overkoepelende organisatie Colosseum Dental Benelux "Het was de afgelopen periode al een uitdaging om rendabel te zijn en dit wordt steeds lastiger vanwege de stijgende huurprijs, de oplopende energiekosten en hogere loonkosten." Maar volgens hem is de nieuwe locatie in Tilburg maar een kwartiertje rijden: "De continuïteit van de zorg is dus gegarandeerd."

"Dit is als een donderslag bij heldere hemel binnengekomen."

Maar daar is niet iedereen het mee eens. Verenigingsraad Wij-wel, dat de belangen van de verenigingen in Diessen, Haghorst en Baarschot behartigt, noemt het sluiten van de tandartspraktijk in Diessen een verarming voor deze dorpen. De raad maakt zich grote zorgen over de leefbaarheid.

"Het bericht dat de tandartsenpraktijk weggaat in Diessen is als een donderslag bij heldere hemel binnengekomen", zegt Marian Hoozemans van Wij-wel. Terwijl het juist zo belangrijk is dat mensen naar de tandarts gaan. Ze is bang dat de drempel voor veel mensen te hoog wordt als de praktijk uit het dorp verdwijnt en ruim vijftien kilometer gaat zitten. Daarnaast is de verhuizing een probleem voor kwetsbare ouderen, denkt ze. "Zij zijn qua vervoer vaak afhankelijk van mantelzorgers."

"Dit mogen we niet laten gebeuren!"

Ook op Facebook zorgt het nieuws over de verhuizing voor onrust. Zo roept Klenne Vugts mensen om in actie te komen tegen de verhuizing van de tandartsenpraktijk naar Tilburg. "Dit mogen we niet laten gebeuren als inwoners van Diessen!", benadrukt ze. Op haar oproep komen tientallen instemmende reacties binnen. Onder andere van Ina. "Dit kan gewoon niet", meent ze. "Er wonen zoveel ouderen hier!" Ook Elle zou graag zien dat de praktijk in Diessen blijft. "Maar ik denk dat de kogel al door de kerk is, helaas."

"Die locatie is rendabeler", weet Frans. "Maar hoe de cliënten in Tilburg komen, lijkt van minder belang. Ouderen en minderbedeelden staan voor een groot probleem. Ben je gedwongen om met het openbaar vervoer te gaan, dan kost het je een halve dag. Dus reken maar uit..." Ook hij denkt dat veel mensen in Diessen niet meer naar de tandarts zullen gaan.

Het nieuws over de verhuizing is nog vers: het werd pas een week of vier geleden gecommuniceerd door Colosseum Dental. Annemarie van Raak, praktijkcoördinator van de praktijk in Diessen, geeft toe dat dit laat is. Ze was daar niet blij mee. "Zowel voor onze patiënten als het personeel. Dat kreeg de keuze mee te gaan naar Tilburg of te kiezen voor een andere baan. De meesten gaan mee. Die hadden geen keuze, de meeste medewerkers werken hier al tien jaar."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!