Zorgrobots krijgen kleertjes aan: 'Zo worden ze meer geaccepteerd'

23 december 2022 om 18:00 • Aangepast 27 december 2022 om 09:20
nl
Kleding ontwerpen voor zorgrobots: het is een vak apart. Studenten van het Eindhovense Summa College zijn er mee aan de slag gegaan. En het heeft zin, want mensen met dementie of met een beperking reageren anders op een robot met kleren aan. “Iemand accepteert het dan meer als een maatje,” zegt Mathijs Driessen, projectleider Summa zorg. Dat ziet ook de fabrikant van de zorgrobots, die heeft al interesse getoond in de kleding die de studenten hebben ontworpen.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

De acht kleine robots van 25 centimeter showen de kleding op een catwalk van het Summa College in Eindhoven. Ook de robot van student Danique Verberne doet mee.

Zij liet zich voor de kleding inspireren door de film Up met in de hoofdrol een oudere man. Danique ontwierp een spencer voor de robot. ”Dit is echt voor de oudere generatie. We hopen dat mensen in de leeftijd vanaf zeventig tot negentig jaar het wel zullen herkennen. Dat ze zich voelen zoals vroeger thuis.”

"Het robotje wekt meer empathie op."

De zorgrobots worden ingezet in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, zorg in het ziekenhuis en bij fysiotherapie. De robot van student Joy van der Looij helpt kinderen om naar de fysiotherapeut te gaan. “We hebben een jurkje ontworpen. Hierin gaat de robot naar de fysiotherapeut toe. Dan gaat de robot sporten in het sportpakje. We denken dat onze doelgroep zo extra geprikkeld wordt zodat ze het leuk gaan vinden.”

Voorheen namen de zorgstudenten de robots ‘kaal’ mee naar hun cliënten. Het verschil met de 'geklede robot' was duidelijk te zien. “Dan zie je dat iemand het persoonlijker opneemt,” zegt projectleider Mathijs Driessen. “Het robotje wekt meer empathie op.”

En de zorgstudenten zijn niet de enigen die het nut van de kleertjes zien. “We hebben gesproken met de fabrikant die deze robots geleverd heeft. Ze zeggen dat ze er markt in zien. Ze vinden het leuk om op hun site te promoten."

"Ze hebben een batterij die uitsteekt."

Het ontwerpen voor robots is volgens Joy wel heel anders dan voor mensen. “Het is best lastig. De maat is heel anders. En ze hebben natuurlijk een batterij die uitsteekt. Dus we konden niet de patronen van een normaal jurkje gebruiken. Die batterij wordt ook warm dus we konden geen stoffen gebruiken die warmtegevoelig zijn. En het robotje is ook glad dus we konden geen super gladde stofjes gebruiken.”

Wie weet, dragen robotjes over de hele wereld in de toekomst kleding die in Eindhoven ontworpen is. Volgens de projectleider zou het zomaar kunnen gebeuren. “Het is zo ontworpen dat het op grote schaal uitgebracht kan worden.”

Deze kleding moet de robot menselijker maken (foto: Rogier van Son).
Deze kleding moet de robot menselijker maken (foto: Rogier van Son).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!