Brengt Omroep Brabant straks veel minder nieuws?

23 december 2022 om 15:02 • Aangepast 27 december 2022 om 09:15
nl
De kans bestaat dat u per 1 april volgend jaar (geen grap) bij Omroep Brabant flink wat nieuws niet meer zult vinden. Het kan zijn dat we dan geen melding meer maken van grote ongelukken, ontploffingen, de vondst van drugslabs of invallen bij bedrijven. We zouden u dat nieuws wel willen brengen, maar we krijgen het niet meer volgend jaar. Hoe dat zit, en waarom dat heel zorgelijk is, leg ik u graag uit.
Profielfoto van Renzo Veenstra
Geschreven door

Al jarenlang is Omroep Brabant uw betrouwbare bron voor het regionale nieuws. Wij doen ons best u dag en nacht op de hoogte te houden van wat er speelt in ons geliefde Brabant. Al dat nieuws horen we van onze verslaggevers en redacteuren uit de provincie, verzamelen we als redactie en halen we op uit gemeente- en provinciepolitiek.

Een belangrijk onderdeel van ons nieuws is ook de berichtgeving over calamiteiten. En dan hebben we het niet alleen over ongevallen en brandjes, maar ook grotere zaken zoals invallen, overvallen, schietpartijen of andere ontwrichtende zaken die in onze provincie spelen. U vindt er talloze grote voorbeelden van op onze site en app en in onze tv- en radio-uitzendingen.

Dat soort meldingen krijgen we als redactie binnen via het zogenaamde persalarm. Dat is een systeem waarbij politie, ambulancediensten en brandweer ons journalisten een seintje sturen als ze naar iets groots onderweg zijn of als er iets heel ernstigs gebeurd is.

"Geen enkele nieuwsredactie hoort nog iets van brandweer, politie en ambulances."

En dat persalarm wordt per 1 april uitgezet. Tenminste: dat wil Dilan Yesilgöz, de minister van Justitie en Veiligheid. Ze vindt het niet oké dat wij, journalisten, weten waar de hulpdiensten naartoe gaan. We moeten het dus zelf maar uitzoeken. Voor ons als Brabantse nieuwsredactie wordt het doodstil. Wij horen het niet meer. We kunnen hooguit nog hopen dat u iets ziet en ons belt, of hopen dat de politie ons gaat bellen, of de brandweer ons wat laat weten.

Een héél zorgelijke ontwikkeling, want straks weten wij dus niet meer waar het misgaat in de provincie. En wij niet alleen, ook onze gewaardeerde collega's van de Brabantse kranten (Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN DeStem en De Gelderlander) hebben hetzelfde probleem. Sterker nog: in heel Nederland gaat dit persalarm uit! Geen enkele nieuwsredactie hoort nog iets van brandweer, politie en ambulances.

"Daar hebt u simpelweg ook recht op."

Wij vinden dat bij Omroep Brabant totaal onacceptabel. De overheid staat voor openheid en transparantie, en daar hoort ook zo'n persalarm bij. Daarom hebben wij een brief gestuurd naar de minister, om haar op andere gedachten te brengen. Een brief die door bijna alle kranten en omroepen is ondertekend.

We hopen dat minister Yesilgöz met ons wil praten. Zodat ze van dit onzalige plan terugkomt. En wij u ook na 1 april kunnen blijven voorzien van betrouwbare informatie. Dat bent u van ons gewend, en daar hebt u ook simpelweg recht op. We doen dit per slot van rekening voor u.

(Mag ik overigens van de gelegenheid gebruik maken u te danken voor uw massale aandacht dit jaar voor alles wat we deden bij Omroep Brabant? U bezocht onze site en app een recordaantal keer en u bleef in groten getale kijken en luisteren naar onze radio- en tv-programma's en onze sociale media-kanalen. Fantastisch! Namens alle medewerkers: dank. We wensen u allemaal fijne feestdagen!)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!