Van Jezussmurf tot Mariabeer: kerststallen moeten mensen de kerk in krijgen

24 december 2022 om 20:00 • Aangepast 27 december 2022 om 10:35
nl
De kerken in Brabant moeten alles uit de kast halen om hun schaapjes met Kerstmis naar de kerk te krijgen. Zeker nu door corona de gang naar de kerk er helemaal uit is. Maar bij de Sint-Willibrorduskerk In Waalre-dorp zijn ze optimistisch. Met een ouderwetse nachtmis, een kindermis en vooral een bijzondere tentoonstelling van miniatuurkerststallen hopen ze op een volle kerk deze kerst.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De hele Kerst staan de deuren van de Sint-Willibrorduskerk of de Grote kerk, wagenwijd open. "Bij ons kun je letterlijk en figuurlijk warmte halen", zegt een opgewekte diaken Bas Leijtens (46). "We stoken beperkt zodat het niet ijskoud is, maar belangrijker nog: we maken een warme sfeer, met kaarsen en bloemen. Als mensen de deuren wijd open zien staan, komen ze toch makkelijker even naar binnen. Even naar de kerststalletjes kijken.”

De 500 miniatuurkerststalletjes staan opgesteld in grote vitrinekasten. Ze komen van iemand in het dorp die ze thuis had staan en ze aanbood. Daar hadden ze bij de kerk wel oren naar.

Uit de tentoonstelling blijkt dat werkelijk iedereen model kan staan voor Jozef, Maria en het kindeke Jezus. Zo zijn er kerstallen met beren, smurfen of zelfs een moderne variant zonder gezichten. Daarbij zijn ze ook nog eens gemaakt van de meest uiteenlopende grondstoffen, zoals riet, hout, keramiek en plastic voor de kerstsmurfen.

"Voor mij persoonlijk is Kerstmis toch echt favoriet."

Samen met zijn collega’s, de pastoor en de kapelaan, weet diaken Bas Leijtens wel hoe hij aandacht voor zijn kerk moet krijgen. Hij stuurt persberichten met zelfgemaakte foto’s naar de media en nodigt alle basisschoolkinderen per brief uit voor de kerst-mis: “Pasen is voor de Katholieke Kerk ook een belangrijk feest, maar voor mij persoonlijk is Kerstmis toch echt favoriet. Onze vrijwilligers hebben de kerk zó mooi versierd.”

Daarnaast is het bijzonder dat de kerk in Waalre-dorp gewoon de hele dag openstaat, terwijl andere parochies dat niet meer doen, bang dat ze zijn voor diefstal of vernieling. ”In een dorp is dat toch anders", vertelt Leijtens. "Wij kunnen de deur van de kerk ook open laten staan omdat de pastorie er vlak naast staat. Er is dus wel wat toezicht.”

“Het is een heel rooster om de vijf kerken van de Willibrordusparochie te bedienen."

Overigens brengt die constante opening wel wat praktische uitdagingen met zich mee. “Het is een heel rooster om de vijf kerken van de Willibrordusparochie te bedienen met kerst, maar het is weer gelukt.” Zelf zorgt de Waalrese diaken ervoor dat hij met Kerstmis regelmatig in de kerk aanwezig is. Zodat iedereen die binnen wandelt hem ook even kan aanspreken.

Maar wees niet bang dat de diaken geen tijd overhoudt om zelf met familie kerst te vieren. Eerste Kerstdag gaat hij bij zijn ouders op bezoek, op Tweede Kerstdag gaat hij traditiegetrouw uit eten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone