Video

Tim van Rijthoven speelde op Centre Court tegen de beste van de wereld

27 december 2022 om 17:53 • Aangepast 28 december 2022 om 09:19
nl
Voor tennisser Tim van Rijthoven was 2022 een jaar om nooit te vergeten. Na het winnen van het Libéma Open en het bereiken van de vierde ronde op Wimbledon stond zijn leven op zijn kop. “Ik viel neer en de rest is geschiedenis”, herinnert Van Rijthoven zich het moment dat hij in Rosmalen won. Het moment waarop voor hem de wereld veranderde.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Van Rijthoven stond toen op plek 205 van de wereldranglijst en kreeg een wildcard voor Wimbledon. Ook daar maakte hij indruk, door pas in de vierde ronde te sneuvelen tegen de uiteindelijke winnaar Novak Djokovic. Die achtste finale werd bekeken door 640.000 kijkers. Een aantal dat Eurosport zelden trekt.

"De catacomben voor je het veld op gaat is nog mooier dan de meeste woonkamers."

“Daarna stond mijn leven echt op zijn kop. Mijn telefoon stond vol met berichten. Ik heb twee weken nodig gehad om te aarden. Ik moest echt dagenlang bijkomen van wat me in een heel korte tijd was overkomen. Ik sta niet graag in de belangstelling, maar dat was nu onvermijdelijk.”

Voor de Brabander was het spelen op het Centre Court tegen misschien wel de beste tennisser van dit moment hét hoogte punt van het seizoen. “De catacomben voor je het veld op gaat is nog mooier dan de meeste woonkamers. Daarna wordt je geroepen en sta je op het mooiste centre court van de wereld. Dat vergeet ik nooit meer.”

"Juist doordat ik te graag die top 100 in wilde ging het vaak mis."

Het jaar was eigenlijk al geslaagd voor Van Rijthoven die nog één doel voor ogen had. De top 100 van de wereldranglijst binnendringen. Doordat er op Wimbledon geen punten werden uitgedeeld moest hij in het restant van het jaar presteren. Iets wat moeizaam ging.

“Ik ben niet hoger gekomen dan plek nummer 101. Dat is een heel klein smetje. Juist doordat ik te graag die top 100 in wilde, ging het vaak mis”, blikt de Roosendaalse tennisser terug.

"In 2023 heb ik een tweede ATP-titel op zak."

Een bekend probleem voor Van Rijthoven. Terwijl het juist dit jaar zo goed ging door een nieuwe werkwijze met een nieuwe coach. “Ik ben tennis gaan relativeren. Natuurlijk had het nog prioriteit, maar mijn vriendin, familie en vrienden werden belangrijker. Hierdoor ging ik ook meer relaxed spelen.”

Wat Van Rijthoven betreft, wordt het komende jaar, net zo mooi als het afgelopen jaar. Hij durft wel vooruit te kijken en doelen te stellen. “Volgend jaar sta ik dik in de top 100, heb ik hopelijk weer een keer de vierde ronde van een Grand Slam toernooi bereikt en...”, Van Rijthoven weegt zijn woorden maar toont dan ambitie. “Laat ik het gewoon zeggen. Dan heb ik ook gewoon een tweede ATP-titel op zak.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!