Zoveel vuurwerk mag je hebben: ‘Maar ik zou er niet naast willen wonen'

28 december 2022 om 19:00 • Aangepast 29 december 2022 om 09:24
nl
Nog even en dan gaat de vuurwerkverkoop van start. Na twee oudjaarsavonden zonder vuurwerk vanwege corona, schiet er op 31 december waarschijnlijk meer dan ooit de lucht in. Maar niet alles is dit jaar meer toegestaan. En er zit een maximum aan hoeveel je in huis mag hebben. Wat zijn de regels precies, en hoe veilig is het eigenlijk om vuurwerk in huis op te slaan?
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Dit jaar gelden er voor het eerst nieuwe vuurwerkregels. Zo mogen we het nieuwe jaar nog altijd inluiden met sterretjes, grondbloemen en fonteintjes. Ook compounds, boxen met meerdere potten die je in een keer kunt afsteken, zijn toegestaan. Maar losse vuurpijlen en ‘werpbaar’ knalvuurwerk mogen niet meer.

Dit is verboden:

  • Vuurwerk uit de categorie F3 en F4. Dat is zwaar en/of professioneel vuurwerk (ook verboden in België en Duitsland).
  • Rotjes en knalstrengen, zoals Chinese matten. Die veroorzaken volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid teveel overlast en lokken roekeloos gedrag uit.
  • Losse enkelshotsbuizen en losse vuurpijlen. Omdat daar veel mensen door gewond raken.

Zoveel mag je thuis bewaren
Als je vuurwerk gaat kopen, hou er dan rekening mee dat je niet je hele zolder vol kunt zetten. Vuurwerk in de categorie F1, zoals sterretjes, is redelijk onschuldig en daarvan mag je zoveel als je wilt opslaan. Maar voor het grotere (legale) vuurwerk geldt een limiet van 25 kilo, inclusief verpakkingsmateriaal.

Om hoeveel vuurwerk het dan precies gaat, dat varieert, legt vuurwerkimporteur David Smits van Cafferata in Uden uit. Maar ga uit van 300 tot 400 euro aan knallers. “Een pot met 500 gram kruit weegt ongeveer twee tot drie kilo. Daarvan zou je er dus acht tot tien in huis mogen hebben. Bij een compound gaat het meestal om zes tot tien kilo en daarvan mag je er daarom maar een paar thuis bewaren.”

Wat als er toch brand ontstaat?
Maar is dat ook veilig? “Kruit in vuurwerk is heel stabiel en heeft echt een vonk of vlam nodig om te laten ontbranden”, stelt Mark van der Kaap van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gerust. “Het gaat nooit vanzelf af. Niet door statische elektriciteit, schudden of schokken. Tenzij er geknutseld is.”

Als er toch vuur in de buurt van het vuurwerk komt, leidt het volgens Van der Kaap tot een grote brand die lastig te blussen is. “Het zal echter nooit tot een grote explosie leiden, het gaat stuk voor stuk. Dat is anders bij illegaal vuurwerk. Cobra’s en shells kunnen wel in één keer exploderen en dat leidt tot een drukgolf en een hele harde knal.”

Toch raadt vuurwerkimporteur Smits aan om met oud en nieuw al het vuurwerk op te stoken. “Ik zou het niet fijn vinden om ernaast te wonen als mijn buurman het nog op zolder heeft liggen”, zegt hij.

“Ik weet zeker dat niemand zijn vuurwerk goed opslaat bij een sprinklerinstallatie in de buurt. Ligt het op zolder bij een gasketel en er komt brand, dan haal je de krant.”

Tips voor opslaan van vuurwerk:

  • Als je het thuis opslaat, doe dat dan niet bij open vuur. Dus in een droge schuur, kelder of zolder.
  • Vlak voor de open haard of boven je gasfornuis is een minder veilige plek. De kans dat er een vlam bij de lont komt, is dan groter.
  • Er zit geen houdbaarheidsdatum aan vuurwerk. Het wordt ook niet gevaarlijker door het te lang te bewaren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!